Pulp Fiction (1994)

Нещата, които не знаете за "Криминале"

Когато през 1994 г. в киносалоните в САЩ излиза филмът "Криминале", целият свят бързо разбира, че се е родил творец, който ще промени облика на седмото изкуство завинаги. Неговото име, разбира се, е Куентин Тарантино. Освен това филмът възражда кариерата на Джон Траволта, който получава номинация за Оскар за главна мъжка роля. Показва на публиката и едно различно и непознато до този момент лице на Брус Уилис. За този велик филм може да се говори и много, и дълго, но сме сигурни, че много от тези неща вие вече сте ги чували. Вместо това решихме по случай скорошната му годишнина да ви разкажем за няколко интересни факта около неговото реализиране, които може и да не знаете.

Филмът не излиза първо в САЩ

Първата прожекция на филма се състои на фестивала в Кан през май 1994 г. След това лентата участва в още много фестивални програми от Мюнхен до Локарно в Швейцария, за да бъде показана на 23 септември и в САЩ на фестивала в Ню Йорк. Официално филмът е пуснат първо в кината в Южна Корея и Япония, преди да бъде отворен за широката публика в САЩ на 14 октомври 1994 г.

Филмът може да се гледа хронологично

Разказът във филма не върви по хронологичен ред, но лесно може да се раздели на седем отделни части, които имат следния ред: пролог, епилог, две прелюдии и три същински части. Те могат да бъдат пренаредени по хронологичен ред. Една подсказка – първата прелюдия, тази за "златния часовник", трябва да се гледа първа. Ако тази помощ не ви е достатъчна, в интернет има схеми на точната хронологична подредба.

Филмът съдържа 265 пъти мръсната дума с "е'

Това не е рекордът за най-много употреби на тази нецензурна дума в един филм на Тарантино. Той се държи от по-ранната му лента "Глутница кучета". И все пак "Криминале" държи първенството по пиперлив език пред всички други филми, излизали през 1994 г.

Шевролетът "Малибу" от 1964 г. на Винсънт Вега е откраднат след края на снимките.

Героят на Джон Траволта е влюбен в колата си и с право, защото тя е страхотна. В реалния живот обаче тя е била собственост на Тарантино. Скоро след снимките някой я задига. Намерена е почти две десетилетия по-късно, когато полицаи случайно се натъкнали на хлапета, които разглобявали стар автомобил. След като проверили регистрационната табела, се оказало, че колата била собственост на някой си Тарантино.

Бюджетът на филма е едва 8.5 милиона долара

Пет от тях отишли за актьорски хонорари. Изглежда обаче, че всеки цент си е заслужавал, защото филмът избива разходите си още през първата седмица след излизането си в САЩ, получавайки приходи от 9.3 милиона долара.

Филмът печели над 100 милиона

Огромната печалба не идва бързо. Въпреки че филмът се превръща в невиждан хит, особено като се има предвид скромния бюджет, му е нужно малко време, за да реализира печалбите си. Точно след 178 дни той достига до кота 100 милиона. За сравнение – последният филм от поредица за Хари Потър – втората част на "Даровете на смъртта" печели същите пари само за 2 дни.

Винсънт Вега е писан за Майкъл Медсън

Тарантино пише някои от ролите във филма, имайки предвид точно определени актьори. Сред тях са Самюъл Джаксън, Харви Кайтел, Аманда Плуммър, но, парадоксално или не, актьорът, който бил най-желан от Тарантино за ролята на Винсънт, бил Майкъл Медсън. Двамата работели в предишни филми на режисьора и той го ценял високо. Медсън се отказва от ролята две седмици преди сценарият да е завършен, за да се снима във филма "Уайът Ърп", който също излиза през 1994 г.

Бъч трябвало да бъде много по-млад

Тарантино написал ролята за много по-млад актьор, защото искал боксьорът Бъч също да е по-млад. Смятал, че ще е най-добре да я изиграе Мат Дилън, но след като отделил много време, за да обмисли ролята, тя била леко променена и предложена на Брус Уилис. Който, впрочем, бил леко засегнат, че не са му предложили да изиграе Винсънт.

Тарантино обичал стари настолни игри и това си личи

Режисьорът е запален колекционер на бордови игри, затова филмът включва "Операцията" и "Играта на живота". Тарантино убедил Траволта за тази идея, след целодневен маратон, през който двамата се спирали да играя на различни игри.

Ума Търман не била първи избор за ролята

Въпреки че Тарантино изключително много ценял Ума Търман като актриса, тя изобщо не била първата Миа. Коя е била тогава актрисата, ще попитате вие – ами изберете си: Изабела Роселини, Джулия Луис Дрейфъс, Мег Райън, Хали Бери, Роузана Аркет, Мишел Пфайфър и др. Твърди се, че Тарантино имал най-голямо желание Пфайфър да изиграе ролята.

Оригиналният плакат може да ви донесе няколкостотин долара

На първия плакат е Ума Търман, която пуши и държи кутия с цигари "Лъки Страйк". Продуцентите от "Мирамакс" обаче не поискали изрично разрешение от компанията и те заплашили със съд, ако образът продължи да се използва. Вместо да влизат в съдебна битка, "Мирамакс" решили върнат поръчката за постерите. Все пак вече било отпечатано известно количество плакати, които сега са истинска колекционерска рядкост.

Джулс бил писан за Самюел Джаксън, но той едва не загубил ролята

От самото началото Тарантино искал Джаксън да изиграе ролята на Джулс, но по време на задължителните прослушвания Пол Калдерон се представил изключително добре. Тарантино бил впечатлен и бил на ръба да даде ролята на Калдерон. След като Джаксън научил за това, той решил да си отвоюва ролята обратно. Качил се на самолет от Лос Анджелис, явил се на второ прослушване, което този път му гарантирало ролята.

Робърт Родригес е режисирал части от филма

В епизодите, когато на Тиранино се налагало да застава пред камерата, за да играе ролята на Джими, все някой трябвало да седи зад нея и да ръководи процеса. Този някой се оказал режисьорът Робърт Родригес. Това, разбира се, не е последният път когато двамата режисьори работят заедно - спомнете си култовия "От здрач до зори" и по-късния филм-провокация "Бибрутално".

И въпреки че това далеч не са всички любопитни факти около заснемането на тази истинска класика, ние все някъде трябва да сложим точката. Правим го сега с надеждата, че прочетеното е изпълнило ролята си, а тя може да бъде само една – да ви накара отново да гледате "Криминале".

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види