Феерия от цветове във вътрешния двор

В Кордоба още от римски време има традиция повечето къщи да имат вътрешен двор в средата си, където семействата могат да се събират.

Когато арабите превземат Иберийския полуостров през 8. век, те харесват идеята и я обогатяват с красиви мозайки, засаждане на цветя и поставянето на фонтани срещу жегите. Кордоба прoцъфтява до 11 в., когато е столица на едноименния халифат. По това време има осезаем тласък на търговията и изкуствата в Кордоба, а градът има население от половин милион души.

Реконкистата от 14 в. връща града в ръцете на християните, които запазват традицията на богато декорираните вътрешни дворове, които местните наричат патио. През 18. и 19. в. към техния традиционен външен вид са прибавени чуждестранни влияния като мрамор, по-големи фонтани и пр.

Първият фестивал, посветен на красивите патио, се провежда в Кордоба през 1918 г., а през 1921 г. за първи път е организирано състезание за най-добре изглеждащ вътрешен двор. Събитието става истински популярно през 1933 г., когато за първи път е обявена голяма парична награда за победителя.

В наши дни Los Patios de Córdoba се провежда всяка година в началото на май. В две последователни седмици хората в града отварят за посетители своите вътрешни дворове и те гласуват за това кое е най-красивото патио.

Дворовете са оценявани в различни категории като: традиционни, модерни, ислямски влияния, фонтани, цветя и др.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види