Снимка: Marco Bottigelli

Водният театър

Кукленият театър на вода е едно от най-автентичните проявления на изкуството във Виетнам и неговата традиция се развива в продължение на векове.

Кукловодът в тези представления стои зад една завеса, във вода до гърдите, и ръководи куклите, вързани за бамбукови пръчки. Този вид театър всъщност се е оформил като мини спектакъл, защото в него участват още певци, които пеят историята, която се разиграва в пиесата, както и музиканти, които добавят звуковия фон. Ефектът на отразяването на светлината във водата също е използван похват.

Самата идея за това, че сцената на представлението всъщност е водната повърхност, е повече от интересна и се дължи на условията, в които са живели древните виетнамци. Предполага се, че домът на това изкуство е делтата на Червената река в северен Виетнам. Оригиналните представления през 11 в. се провеждат в оризища след прибирането на реколтата, а темите на техните сюжети са най-разнообразни. Пиесите на открито могат да разказват за добри реколти, но и за приказни герои. 

Днешните представления се състоят от няколко по-кратки сюжета и рядко разказват една пълна история. Но все пак, те все още съхраняват по един уникален начин света, в който това изкуство е било създадено - един свят, в който рутината на ежедневието и мистиката на фолклора съществуват в перфектна симбиоза.

Куклата за този вид театър е направена от дърво и е лакирана, за да не се повреди от водата. Всяка една от тези кукли е с големина до 100 сантимeтра и може да тежи между 1-5 килoграма. В едно представление често участват повече кукловоди, но, така или иначе, това изкуство определено изисква мускули. Освен това, постоянното стоене във водата причинява ревматизъм и болести на костите, затова днешните артисти носят предпазни дрехи.

Интересен факт е, че всеки майстор-кукловод има своите трикове, които ревниво пази от конкуренцията, и тайните на това изкуство се предават от поколение на поколение.

Може би най-известният театър за подобни пиеси е Thang Long Water Puppet Theater в Ханой. Той е основан през 1969 г., но водният куклен театър си връща популярността едва след края на Виетнамската война.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види