Боус а ла Мар в Дения

Бикове в морето

Бикоборството е много древно и широко разпространено в южна Испания, както и южна Франция. Всяка година по случай фестивала Сан Фермин в испанския град Памплона се провежда най-известната традиция, свързана с бикове в света. Идеята на местните хора за забава по време на празника е да пуснат биковете по улиците и да бягат пред тях.

Като се има предвид в какъв ентъртейнмънт се превръща професионалния спорт напоследък, нищо чудно това да е следващата олимпийска дисциплина.

В Дения, в провинция Аликанте, също обичат да се забавляват с бикове и също така обичат да се къпят с тях. Дения се намира на около 600 километра от Памплона и се организират големи празненства през втората седмица на всеки юли. Тези празненства се наричат Сантисима Сангре (или Свещената кръв) и те се провеждат всяка година от 1926 г. насам. Сантисима сангре са религиозни тържества в памет на монах на име Педро Естеве. Той е местен светец, който, според легендата, спасява градчето от чума през 1633 г. В наши дни Сантисима Сангре е по-скоро модерен тип карнавал с музикална програма, уличен театър, пийване и хапване. И Боус а ла Мар.

В Боус а ла Мар има силно застъпени елементи от гонитбата с бикове в Памплона, но местната разновидност на това забавление е уникална.

Всеки ден от празничната седмица те пускат бикове на градския площад Ла Глориета. Животните подгонват хората по главната улица до една арена близо до пристанището. Арената е добре заградена, така че само хората да могат да се измъкват навън. Половината от нея е заета от вода, най-често от морето. Идеята е хората да примамят биковете да скочат във водата, но не е разрешено да ги бутат с ръце или да ги ритат с крака. Което прави участието в Боус а ла Мар само за смелчаги.

Който успее да измами някой от биковете, печели, а накрая една лодка измъква всички хора и животни от водата. След това фиестата продължава до следващия ден.

Трябва да се признае, че тази традиция има страхотен спортен потенциал – има тръпка, има екшън, има грамаден черен бик. Наистина звучи като следващата олимпийска дисциплина.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види