Снимка: iStock

Пълномасленото сирене и кашкавалът свалят холестерола

Порция от 120 г пълномаслено сирене или кашкавал дневно намалява т. нар. "лош холестерол", а това е полезно за сърцето и кръвоносните съдове

Резултатите от изследване на ирландски учени от дъблинския Юнивърсити колидж противоречат на здравните препоръки да се ограничават пълномаслените млечни продукти.

Участниците в изследването, които са получавали порция пълномаслен кашкавал всеки ден шест седмици, имали значително по-ниски стойности на "лошия холестерол" от доброволците с нискомаслени алтернативи.

Пълномасленото сирени и кашкавал свалят повече холестерола от другите млечни продукти, например маслото, заради начина, по който са подредени ключовите съставки като калций и протеинът казеин в неговата матрица.

Ръководителят на екипа д-р Ема Фини не препоръчва всеки ден да ядем по 125 гр кашкавал. Основният извод от изследването е, че подобна порция не е вредна.

"Трябва да спрем да мислим за продуктите като съдържание на мазнини и наситени мазнини, а да гледаме на тях като определена храна" - каза д-р Фини.

Учените не са установили съществени разлики в теглото, нивата на инсулина и кръвната захар на участниците от различните групи.

Екип от университета на Тексас също установи, че наситените мазнини в киселото мляко, сиренето, маслото и млякото не увеличават опасността от сърдечносъдови заболявания.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види