Снимка: Gratisography

Кучешки ритуал преди сън

Кучетата имат странни навици. Например всеки, който има куче, е забелязал, че преди да легне за сън, кучето се върти в кръг, сякаш не може да си намери място или да избере удобна поза за спане. Или поне така изглежда отстрани. Но защо го правят?

И както всеки инстинкт на животните, източникът на това действие е наследство от първичния див произход на кучето, от времена, в които то не е било опитомено. Биолози и експерти по поведението при кучетата обясняват, че това действие може би е странен навик на домашните любимци, но за неопитомените кучета и вълците, обикалянето в кръг преди лягане за нощния сън на животното било практично и понякога животоспасяващо действие. Предшествениците на домашните кучета се движели на хайки и спели на открито. Аксесоарите за кучета като легла, къщички и изкуствени кокали-гризалки били измислени няколкостотин години по-късно. Така че единственият начин дивото куче да осигури комфорта си за предстоящия нощен сън, бил да отъпче тревата на мястото, което е избрало за да прекара нощта. По този начин тревата ставала мека и представлявала своеобразно легло за дивото куче. Обикаляйки в кръг, то потъпквало високата трева, както и прогонвало всички насекоми и гадинки, които потенциално могат да се подвизават на въпросното място и да предизвикат дискомфорт за кучето по време на сън.  

Учените обаче имат и друго предположение и то е, че освен наследения първичен инстинкт за подготовка на леговището, движението на кучето в кръг може да има и социален аспект. Вълците и дивите кучета често се движели на големи групи и имали ясна йерархия. Когато се подготвяли за нощния сън, те избирали точки за своя престой, които се намирали на близко разстояние една от друга и заедно формирали кръг. Това се правело с цел животните да бъдат близо едно до друго и да бъдат способни да реагират заедно и да се защитят едно друго от потенциални врагове или за да се топлят взаимно. Обикалянето в кръг може да е било начин за всяко от животните да маркира своята територия за спане в кръга – вероятно кучешкият еквивалент на борбата за по-хубавото легло.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види