Снимка: iStock

Търси се: Оскар

Звездите, които спечелиха статуетката, за да я загубят

Наградите на Академията – събитие, очаквано от милиони хора. Хиляди замесени – актьори, режисьори, сценаристи, организатори, дизайнери, гримьори, коафьори… Целият този блясък плаща висока цена всяка година. Какво ли е усещането да се сдобиеш с подобно отличие? Вероятно е неповторимо. Но също така, вероятно признанието е нещо, което се съхранява от съзнанието на спечелилите далеч по-добре от почетните им трофеи – статуетките Оскар. Смеем да го твърдим, тъй като се оказва, че някои актьори, спечелили отличията преди години, нямат никаква представа къде са те днес.

Анджелина Джоли взела своята статуетка за Най-добра поддържаща женска роля във филма "Луди години", а по-късно решила да подари наградата на своята майка Марчелин Бертранд. Вероятно бляскавото отличие е било опаковано заедно с други вещи на Марчелин, когато тя умира през 2007 г., но никой повече не вижда наградата. "Не съм я загубила", казва Джоли в интервю по-късно, "но всъщност никой няма представа къде се намира в момента."

Упи Голдбърг получава наградата на Академията за Най-добра поддържаща женска роля във филма "Призрак" през 2002 г. и решава да върне статуетката на Академията, за да я излъскат. От Академията препращат статуетката към производителя на трофеите R. S. Owens Co. в Чикаго, където при получаване на пратката екипът установява, че пакетът е празен. Оказва се, че някой бил извадил старателно пратката и запечатал кутията отново, след което я препратил по пътя й към получателите. По-късно наградата била открита в кошче за боклук на летището в Онтарио, Калифорния. В крайна сметка, статуетката била върната на Академията, а оттам на Упи, непочистен. "Оскар никога повече няма да напуска къщата ми", признава тя след неприятната случка.

Олимпия Дукакис била жертва на обир през 1989 г., когато някой влязъл в дома й и откраднал единствено нейната награда Оскар за ролята й във филма "Лунатици". Тя се свързала с Академията с въпроса дали може наградата да бъде заменена от нова статуетка, при което получила отговор, че това може да се случи срещу 78 долара. Очевидно втората получена от Дукакис статуетка й коствала значително по-малко усилия.

Марлон Брандо е един от хората, които очевидно трудно се задържат с награда Оскар в една стая. В своята автобиография той пише "Така и не разбрах какво се случи с Оскара, който ми присъдиха за филма "На кея". В течение на времето той просто изчезна някъде." Той не знае и какво се е случило с Оскара, присъден му през 1973 г. Случката променя Холивуд завинаги. При обявяване на Марлон Брандо за победител, на сцената се качва Сачим Литъл Федър. Нейните предци са апачи от "Бялата планина", а самата тя е активист за правата на индианците. Тя се съгласява да отхвърли наградата от името на Брандо. Той е бил активист през цялата си кариера, протестира срещу начина, по който са представяни индианците в американската филмова индустрия и твърди, че коренните жители на континента са изобразявани предимно като алкохолици, мързеливци и престъпници. Самият той обяснява в интервю, че няма представа какво се е случило със статуетката "Може и да са ми я изпратили, но не знам къде може да е сега".

Джеф Бриджис печели своя Оскар през 2010 г. за превъплъщението си в Лошия Блейк във филма "Лудо сърце" и едва когато дошло време за следващата церемония през 2011 г. Бриджис вече не знаел какво е нахождението на статуетката. Признава, че я е виждал няколко пъти "тук и там" из дома си, но от известно време нямал представа къде е. През 2011 г. той не успява да спечели нова награда, защото е надвит от колегата си Колин Фърт за Най-добра главна мъжка роля в "Речта на Краля". Бриджис споделя в интервю "Надявам се статуетката да изникне отнякъде, особено сега, когато не спечелих друга. Но Колин го заслужава. Просто се надявам да пази своя Оскар по-добре от мен."

Което ни води право към…

Колин Фърт, който очевидно е бил тайно прокълнат от думите на Бриджис. Случката е забавна – всъщност Фърт едва не изоставил статуетката си в тоалетната кабинка в нощта на Церемонията. След вечер на вълнения, коктейли и няколко на брой афтърпартита, Фърт бил последван от представител на помощния персонал, обслужващ събитието, за да му "връчи" обратно почти загубения Оскар. По-късно екипът на господин Фърт опроверга тази история и отрече подобно нещо да се е случвало. Независимо дали това е истина или слух, мислим, че си заслужаваше да се позабавляваме.

Мат Деймън получава своята награда от Академията, заедно с Коелгата си Бен Афлек за написването на "Добрият Уил Хънтинг", но след звездния момент съхранявал статуетката в апартамента си в Ню Йорк, където по време на отсъствие на актьора и семейството му, имало наводнение. "От тогава не съм го виждал," споделя Деймън в интервю през 2007 г.

Маргарет О‘Брайън получава своя Оскар през далечната 1945 година, когато едва 7-годишна, е наградена за Най-добро представяне на дете-актриса на годината. Около 10 години по-късно, нейната домашна прислужница взела статуетката, за да я полира, както правела обикновено, но никога повече не се върнала. Години по-късно, майката на О‘Брайън умира и тя решава да се обади на прислужницата, но открива, че номерът не е валиден. В крайна сметка, актрисата получава нова статуетка от Академията, но това не е краят на историята. Години по-късно двама мъже попадат на откраднатата статуетка, която била пусната за продан на открит пазар, платили цената и решили да я пуснат на търг, но след като до Академията стигнала информацията, че трофеят е открит, двамата мъже прекратили търга и лично върнали статуетката на нейната притежателка.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види