Източник: GoodToKnow

Вкусно... с алкохол: Джин

Заповядайте на джинените палачинки!

В единствената по рода си онлайн рубрика "Вкусно... с алкохол" ви представяме поредната номинация в класацията на шеф Шеф за вкусни храни, в които има алкохол, защото шеф Шеф обича не само да хапва. Водещ на тази продукция ще е самият изтъкнат софийски готвач шеф Шеф – ВИП господарят на кухнята. Ако не го знаете, значи е ВИП.

Здравейте отново, аз съм шеф Шеф и съм толкова развълнуван, защото днес ще готвим с една от моите най-либими напитки! Шеф Шеф не знае на кого първо му е хрумнала идеята да прави алкохол от хвойна, но този човек е бил гений! Най-вероятно въпросният гений е бил холандец, защото първият джин е бил създаден там през 17. век. Англичаните разбират за могъщото питие по време на Нидерландската война (1672-1678), когато вражеските холандски войници са го пиели преди да влязат в битка. В началото холандците дори са печелели войната, затова и англичаните се отнесли с респект към джина и са го отнесли със себе си на Острова.

В чест на всичко това и 340 години след края на Нидерландската война, ние в България кротко ще си направим палачинки с джин!

За тях са необходими:

сок от 1 лимон и 1 лайм

лимонена и лаймова кора

3 лъжици захар

3 лъжици джин

200 г брашно

1 яйце

250 мл джин с тоник

50 мл мляко

1 бучка масло

Като за начало сипете лимоновия и лаймовия сок в един тиган, добавете захар и 3 лъжици джин и варете сместа около три минути. Това е вашият джинен сироп. После си сипете от джинчето с тоник в отделна чаша и го опитайте. Както повечето хора и шеф Шеф винаги си е мислил, че повечето джин се произвежда в Лондон, но това не е така! По-голямата част от джина всъщност изобщо не се произвежда в английската столица, а една от най-известните марки джин във вселената на хвойната с алкохол е Plymouth. Той се прави в английския град Плимут от 1793 г.

Междувременно трябва да приготвим палачинките, така че шеф Шеф ще остави чашката на страна за момент. За приготвяне на палачинките е необходимо да разбиете яйцето в отделна купа и да добавите брашното и джина с тоник. Разбърквайте, докато течността стане гладка.  

Сега шеф Шеф ще отпие една голяма, медицинска глътка от джинчето и ще я затапи с малко тоник! Също както рома, на джина са били приписвани полу-митични лечителски свойства през вековете. В английската кралска флота той е бил смесван с лаймови кори за моряците срещу скорбут и морска болест. Водата от тоник пък съдържа хинин, който е полезен срещу маларията в колониалната армия. С други думи - джин с тоник от векове е доказано полезна комбинация!

Така, сега дойде време да разтопите малко масло в тиган и да сипете течността от купата с лъжица, за да направите палачинката по-малка.

Друг интересен факт за джина е, че глобалната продукция на напитката е около 60 милиона каси, а основната част от нея се изпива на Филипините. Хората там очевидно обожават местния джин Ginebra San Miguel, защото консумират 22 млн. каси от него на година. Испания, САЩ и Англия са другите големи консуматори.

В сладки приказки и тръпчиви наздравици изтича времето до последния етап от приготвянето на палачинките. Когато те са готови, ги сложете в една чиния и сипете джинения сироп отгоре им.

Бързо, лесно и с джин, както го обича шеф Шеф!

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види