Снимка: Anthony Tran

Защо уикендът трае два дни?

Това, което ни крепи в края на работната седмица. Това, което съхранява ума ни здрав. Те са именно това, което чакаме може би с най-голямо нетърпение. Почивните дни. Те са причината петък да е любимият ни ден от седмицата, а понеделник – нашият най-голям кошмар. Два дни почивка – далеч от компютъра, офиса и проблемите на работната среда. Време за нас – за излежаване сутрин, за топла вана, филм или време с любимите хора.

Но преди години не е било така. Нашите баби и дядовци са имали 6-дневна работна седмица, още по-голям кошмар за учениците, за които събота е бил учебен ден почти до края на 19 век в страната. Постепенно в Европа и света се налага практиката събота да се превърне в работен полуден. Разбира се, Новият свят изпреварва европейските страни, като това на територията на САЩ се случва още през 1908, когато американска фабрика става първият работодател, предприел тази мярка. Не задълго. Скоро след това, от управата на фабриката официално обявяват събота за почивен ден.

Повече от 100 години по-късно, учените не само потвърждават необходимостта от това решение, наложило се по целия свят, а се впускат в борба за увеличаване времетраенето на така наречения уикенд. Тенденцията по установяване на тази потребност продължава да се налага с годините до степен, в която в наши дни някои страни от Близкия Изток имат 4-дневна работна седмица. В тази връзка, все повече специалисти започват да обръщат поглед към потенциалните решения и провеждане на проучвания и изследвания, свързани с тях.

През 2016 г. екип от учени от City University се заема да докаже, че 4-дневната работна седмица носи редица предимства. Едно от тях е очакваното намаляване на вредните емисии във въздуха, което би се случило в значителна степен като резултат от по-малкия брой придвижващи се от и до работното си място хора. На второ място, добрата практика би довела до по-ниски разходи на работодателите за електричество.

През 2007 г. американският щат Юта предприема въвеждането на 4-дневна работна седмица и резултатите са налице – спестени били 1.8 милиона долара за разходи по електричество – намалена употреба на офисно осветление и потребление на електроенергия за захранване на устройства. И освен спестените средства на компаниите и огромния положителен ефект за околната среда, опитът на щата Юта е доказателство за още позитиви.

Според екипа на City University влиянието върху менталното здраве и баланса личен живот-кариера са значително подобрени – времето осигурява повече възможности за социални активности, грижа за семейството, а подобреното физическо състояние на хората определено не е сред факторите за подценяване.

Експерименти в Швеция през 2015 г., в които компании предприели решения за намалено работно време, доказват, че практиката води до подобрено здравословно състояние на служителите, по-висока мотивация и значително повишена ефективност.

Според екипа учени от City College има сериозни аргументи в сферата на икономиката, модерните технологии и екологията, според които правителствата, политическите партии, неправителствените организации и трезвомислещите собственици на големи корпорации трябва да насочат мисленето си в посока 3-дневен уикенд.

Антропологът от City University Дейвид Граебер се основава и на своето проучване сред мнението на икономистите, което изразява становище относно съкратените работни часове на служителите, дължащи се на ниска мотивация и слаба производителност. Според Граебер работата, свършена за по-малко работни дни или часове води до малка продуктивност и съответно – по-малки ползи за работодателите. Изследователят взима предвид и автоматизацията на труда, която според книгата му Inventing The Future е на път да замести до 54% от потенциала на работата, свършена от човек на територията на европейските страни.

В крайна сметка се оказва, че 3-годишната практика на щата Юта в САЩ идва да покаже, че подобни радикални промени трябва да бъдат съпътствани от възприемането на осъзнатия факт, че петък се превръща в третия почивен ден, а не в последния ден от работната седмица, в който просто хората пропускат да отидат на работа. През 2011 г. след многобройни оплаквания за липсата на достъп до определени продукти и услуги в петък, практиката е прекратена и щатът се връща към 5-дневната работна седмица.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види