Снимка: Getty Images

Танзания забрани пластмасовите торбички

Фран Бланди, агенция Франс прес

Забрана за употреба и производство на пластмасови торбички влезе в сила в събота в Танзания. Това е 34-ата африканска страна, въвела такива мерки, в опит да спре замърсяването на континента.

Танзания реши да забрани вноса, производството, продажбата и употребата на пластмасови торбички. Така тя става 34-ата африканска страна, въвела този тип регулации, според Програмата на ООН за околната среда.

"Нека бъда пределно ясна по този въпрос: след 1 юни правителството не възнамерява да дава и един ден повече и няма да позволи на никого да използва (пластмасови торбички). Никакви пластмасови торбички няма да бъдат разрешени в страната", каза вицепрезидентката Самия Сулуху Хасан, обявявайки мярката през април.

Танзанийските власти освен това публикуваха съобщение за туристите, уточнявайки, че те ще трябва да "се отърват" от своите пластмасови торбички, преди да влязат в страната.

"Правителството се надява, че, осъзнавайки крайната необходимост да бъде защитавана околната среда и да бъде пазена страната ни чиста и красива, нашите посетители ще приемат някои дребни неудобства, със забраната на пластмасовите торбички", се посочва в текста.

Според местни медии всеки човек, обвинен в производство или внос на пластмасови торбички или опаковки, подлежи на глоба от 1 милиард танзанийски шилинга (390 000 евро) или максимална присъда от две години затвор.

Притежанието и употребата на пластмасови торбички може да доведе до глоба от 87 долара и/или до седем дни затвор.

В световен мащаб 127 държави имат законодателство, което урежда по един или друг начин използването на пластмасови торбички, според Програмата на ООН за околната среда. Сред тях 91 страни, 34 от които в Африка и 29 в Европа, забраняват или ограничават тяхното производство, внос или търговска употреба.

Борба с различен успех

Патрик Муесигие, ръководител на регионалния клон на Програмата на ООН за околната среда, обясни пред Франс прес, че тези регулации имат различен успех в отделните държави.

Руанда, където пластмасовите торбички са забранени от едно десетилетие, е сочена за един от най-успешните примери.

"Руанда обаче имаше предимството, че там не се произвеждаше много пластмаса", когато забраната влезе в сила, подчерта Муесигие.

Страните, произвеждащи или внасящи пластмаса, изпитват повече затруднения с прилагането на тези мерки, тъй като те водят до загуба на работни места.

В Кения... нещата потръгнаха много добре. Въпреки това още се внася тайно пластмаса от съседните страни" като Уганда, добави той.

Забраната в Кения, въведена през 2017 година, предвижда изключително строги наказания, като глобите за използване на пластмасови торбички може да достигнат 38 000 долара (32 000 евро), а присъдите - до четири години затвор.

На практика обаче, макар много хора да бяха арестувани в Кения, броят на наложените глоби и на постановените присъди е доста по-малък.

Пластмаса за еднократна употреба

Муесигие отбеляза, че някои страни са наложили тези забрани още преди да са намерили подходяща алтернатива и че контролът върху прилагането им на практика понякога остава проблематичен. 

Изпълняващата длъжността директор на Програмата на ООН за околната среда Джойс Мсуя поздрави Танзания за нейната инициатива. "Изключително важно е обаче забраните да бъдат придружавани от усилия за откриване на ефективна алтернатива на пластмасата за еднократна употреба", предупреди тя.

Близо 300 милиона тона пластмаса се произвеждат годишно в света и 5000 милиарда парчета пластмаса се носят в океаните, изчислиха учени.

По-голямата част от предметите, които замърсяват най-изолираните кътчета на Земята, т. е. океанските дълбини, са пластмаса за еднократна употреба като торбички, сламки, хранителни опаковки, които причиняват драматични икономически и екологични вреди.

През март международната общност не успя да се споразумее за календар за постепенно премахване на пластмасовите продукти за еднократна употреба, решавайки вместо това да "намалят значително" тяхното производство.

Страни като Съединените щати, Канада и Австралия нямат никакви национални регулации за пластмасовите торбички, въпреки че някои американски щати, сред които Хавай и Калифорния, ги забраниха.

През март Европейският парламент одобри забрана за използване на пластмасовите продукти за еднократна употреба в ЕС от 2021 година. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види