Снимка: Aziz Acharki

Думите, които ще променят живота ви

Малки езикови корекции могат да ви помогнат да отслабнете, да преодолеете стреса и да укрепите връзките си. Използвайте тези съвети, за да превъзпитате себе си чрез промяна на активния ви речник.

Не искам

"Когато са на диета, много хора използват ограничителни думи, които провокират съзнанието да иска това, което не може да има.", казва невропсихологът д-р Санам Хафез от Ню Йорк. "Като казвамe "Не мога да ям понички, аз съм на диета.", принуждаваме нашият ум да копнее за забраненото." Ако заменим "не мога" с "не искам", значително подобряваме възможностите си лесно да се откажем от вредните навици. Експертите установяват, че хората, на които е било наредено да казват "не искам", насочено към изкушението, например: "не искам сладолед за десерт", са развили повече самоконтрол и положителни промени в поведението в сравнение с онези, които казват "Не мога". (както в "Не мога да ям сладолед за десерт.")

Понякога

"Нищо не е наред! Всичко е извън контрол!" Когато си стресиран, е лесно да попаднеш в клопката на "всичко" или "нищо". Това обаче може да увеличи тревогата. Просто решение: използвайте думата "някои". С други думи: "Някои неща вървят добре, някои неща - не." Изведнъж чашата започва изглежда наполовина пълна. Същото се отнася и за абсолютизирането като "винаги" и "никога". "Заменяйте тези думи с "понякога ", съветва семейният терапевт д-р Джейн Гриър. "Това показва повече толерантност и снизходителност ... позволяваш си да бъдеш просто човек и като такъв - да правиш грешки."

Искам

"Много от нас започват деня си с фразата "трябва да...", казва Катрин Грейс О'Конъл, експерт по личностно развитие и блогър. Промяната от "трябва" до "искам" автоматично се трансформира и начинът, по който протича денят ни. Фокусът ни се променя в положителна посока. "Трябва" създава съпротива и негативност. "Искам" моментално преобразява отрицателното в положително.

Извинявай

Извинението не е лесно за мнозина от нас. Но в повечето случаи конкретните думи, които използваме, за да се извиним, не са толкова важни за човека, когото сме разстроили, колкото самият акт. С други думи - ако не сте сигурни точно какво да кажете, просто изречете: "Съжалявам". И нека бъде искрено. Фалшивите извинения са по-лош вариант дори от липсващите такива.

Благодаря

Има редица изследвания за причините, поради които хората, особено женте, не са способни да приемат комплименти. 70 процента от нежния пол се чувстват засрамени или неудобно, ако чуят похвални думи по свой адрес. Някой казва: "Харесвам тази рокля.", а вие отговаряте: "Сериозно? Имам я от години." Склонни сме да отклоняваме комплиментите. По този начин умаловажаваме себе си. По-добър и самоуважителен отговор е: "Благодаря".

Няма да успея

Не сте лош човек, ако умеете да казвате "не" заради ограничено време или друг свой интерес. Да приемате и да казвате "да" на всичко може бързо да доведе до напрежение и невроза. Умението да казваме "не" може много да улесни ежедневието и дори живота ни. "Когато не искаме да ходим на събитие, лесно е да излъжем: "Съжалявам, но не мога да дойда, защото...", въпреки че технически можем", казва Лиза Филиу, сертифициран коуч. "Това звучи сякаш нещо е извън нашия контрол." Вместо това, Лиза препоръчва да се каже: "Аз няма да го направя". Това е един много простичък начин да увеличим самочувствието си.

Не още

"Не още" в нашите изречения, когато става дума за способности и цели, е малък ефективен метод, с който можем да променим своите възгледи. "Добавете фразата: "не още" към ограничаващите коментари.", съветва Кайндал Бенет, експерт по личностно развитие, "Това упражнение е полезно, ако вече имаме дълбоко установен навик да генерализираме: "не мога" или "не знам". Ние си позволяваме да приемаме ограничаващите мисли като изконни истини.", казва Бенет. "Примери за това биха били: "Не мога да говоря втори език… все още." Или "Не знам как да управлявам собствения си бизнес… все още." Това помага за всичко - от загуба на тегло до подобряване на интимни взаимоотношения. Това е един бърз начин да добавим мигновена доза оптимизъм към своите твърдения.

Моля за помощ

Да приемеш подадена ръка, да се съгласиш с предложение за помощ, може да бъде трансформиращо. Независимо дали сте склонни да поискате подкрепа за работен проект, който надхвърля вашите възможности или за внимание към детето в трудните грижи за новороденото, е естествено да се страхувате да изглеждате слаби, нуждаещи се или некомпетентни. Но да не посикате помощ или да отхвърлите такава, може да влоши проблема. Позволете си да искате и получавате съдействие. И не забравяйте да изкажете благодарността си за подкрепата, която сте получили.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види