Снимка: Alexandra Gorn

Как да удължим живота на дрехите си

Всеки e изпитвал неприятното чувство, когато ти се наложи да се разделиш с любима дреха. Колкото и да е трайна и качествена една дреха, тя също има своя живот и рано или късно ни се налага да признаем, че става само за вкъщи. Това е нещо като пенсията за облеклото, а след нея идва и последната стъпка – състояние на полуразпад, в което не е много сигурно това на пуловера дупка ли е или е започнал да му расте трети ръкав. На този етап изходът е само един – в черен чувал, за да не видят съседите какъв парцал сте носили през последните 12 години, и в кофата.

Въпросът, с който ще се занимаваме сега, е какво можете да направите, за да удължите живота на дрехите и да отложите раздялата с тях максимално дълго.

Избирайте разумно

Всъщност вие можете да се погрижите за дрехата преди да ви е станала любима, още докато тя дори не е ваша. Първото нещо, което трябва да направите преди я купите, колкото и да ви харесва, е да проверите етикета. За повечето от нас, които не разбираме кой знае колко от шеф и кройка, както и от различните видове тъкани, може да е малко объркващо, но въпреки това информацията на етикета е пътят към дълголетието на вашата дреха. Първото нещо, което ви интересува, е температурата за пране. Много често чуваме, че някои си пере дрехите на една и съща температура и нищо им няма, но това не е точно така. Наистина едно или две изпирания няма да са от значение, освен ако не ги изварите на 60 градуса, но в дългосрочен план грешната температура е най-прекият път към загуба на формата.

Следващата стъпка е да обърнете дрехата наобратно и да прегледате шефовете. Ако ви е неудобно да го направите пред останалите клиенти, можете спокойно да се уедините в пробната. Това, което търсите, са стърчащи конци – колкото повече, толкова по-зле. Можете да дръпнете някои от тях и ако продължават да се изтеглят, значи тази дреха просто не си заслужава парите, защото скоро ще започне да се разшива.

Следващият тест зависи до известна степен от типа дреха. Ако тя е плътна, а не дантелена, например, когато я поднесете към светлина, не трябва да можете да виждате през нея. Материите, които прозират дори и малко по правило не са здрави и не бива да си давате парите за тях. Освен това е добре да купувате конфекция, която е направена само от един материал – 100% вълна, памук или нещо друго, тук въпросът не е толкова до тяхното качество – те просто се рециклират по-лесно.

Перете само когато се налага

Когато дрехата е вече ваша и сте си я прибрали вкъщи, за да ви става любима, трябва да започнете да я пазите от самото начало. Нещо, което най-много уврежда дрехите, разбира се, е прането, затова всеки път, преди да хвърлите нещо в пералнята, си задайте въпроса: "наистина ли трябва да го пера?" Освен това е добре да свикнете с мисълта, че едно малко петънце на иначе чиста и малко носена дреха, особено ако тя е пуловер, рокля или яке, не бива да е повод да я перете в пералнята. Прането на ръка, особено ако се съсредоточавате само върху замърсения участък е много по-щадящо. Освен това преди да приберете сезонните дрехи за догодина, не е лошо да ги пуснете на химическо чистене.

Съхранявайте правилно

Естествено системата на топка под други дрехи на топка изобщо не е добра. Всеки вид дрехи изисква специфичен начин на съхранение. Един просто пример – най-бързият начин чорапите ви да се раздърпат и да придобият диаметър и форма на средностатистически кюнец е да ги държите на топка два по два. Макар дрехите по правило да са еластични неща, е добре са "почиват" в естествената си форма. По правило закачалката винаги е за предпочитане пред сгъването. Наясно сме, че мястото никога не стига и рано или късно се налага да сгъвате, но дори и тогава се стремете да правите колкото се може по-малко чупки. Забравете и за чувалите, това е най-лошият начин да приберете летните или зимните си дрехи. Използвайте кашони, празни куфари, скринове и т.н. Сложна работа ще каже някой и вероятно ще бъде прав, но хубавите неща обикновено не включват най-простото решение.

Поддържайте дрехите си своевременно

Дрехите са като колите – трябва да се поддържат непрекъснато и всяка повреда да се отстранява своевременно, за да не става по-лошо. За ежедневните дрехи е добре да внимавате за всяка дребна повреда – разшит илик, бримка или разплитане, и да ги поправяте своевременно. Това, което в първия момент изглежда като незначителен дефект, много бързо може да се превърне в причина да не можете да носите тази дреха повече. Подходът ви към по-скъпите и официални дрехи следва да бъде малко по-различен. Никак не е лоша идея официалните костюми и рокли да минават на профилактичен шивашки преглед поне веднъж годишно. Да, това ще ви струва известна сума пари, но тя не може да се сравнява с цената на нова скъпа дреха, която ще се наложи да си купите, защото старата вече не може да бъде използвана. Това важи с особена сила за обувки, чанти, шапки и други аксесоари.

Помнете, че дългият живот на вашите дрехи до голяма степен е въпрос на личен избор. Не е нужно да давате купища пари за екологични, маркови дрехи, ако ще ги носите само в продължение на един сезон. Една не толкова скъпа, но добре поддържана дреха, може да остане с вас в продължение на десетилетия, а това, независимо от какъв материал и от кого е направена, е най-разумният и щадящ природата избор.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види