Снимка: Room

Японски дизайн за всеки

Френетичният начин на живот, който ни се налага да водим, прави така, че много от нас изпитват силна нужда да намерят покой в хаоса поне в домовете си. За съжаление, обаче това е много по-лесно на теория отколкото на практика. Именно за срещата между покоя и утилитарната функция на мебелите в дома ще стане дума в този материал. Естествено този стремеж не е от вчера и върху подобни теми са работели редица дизайнери. Сред тях е например Мари Кондо, която се опитва да вдъхне нов живот на красотата на модернистичния дизайн. От самото си начало модернистката естетика черпи вдъхновени от японската традиция и влиянието на архитекти като Джудзо Сакакура и Куньо Маекава, работили в тясно сътрудничество със знакови фигури като Льо Корбюзие, което е повече от очевидно.

Ритуалният дизайн в комбинация с ежедневна функционалност, заложен през вековете в основата на традиционното японско строителство, бавно си проправя път и в западната архитектура, за да се превърне в една от водещите тенденции в момента. Какво обаче можем да направим ние, за да намерим покоя, от който имаме нужда в домовете си, да ги направим малко по-дзен, ако искате. Наш пътеводител в това начинание ще бъде Наоко Иано, която разкрива вижданията си за интериорния дизайн пред изданието "Анъдърмаг“. Тя е генерален директор на отдела за вътрешен дизайн на "Муджи“ – най-големите мебелни производители в Япония.

"Много хора наистина виждат дзен в мебелите, които проектираме – започва тя – но ние, всъщност, не мислим целенасочено за това, нашата цел не е да сме посланици на дзен.“ Според нея не японската философия е водеща при създаването на техните мебели, а стремежът към простотата, функционалност и изчистеност на формите, които по индиректен начин да ви накарат да усетите характерния за азиатската култура покой. Ето и съветите на Наоко Иано, които да ви помогнат да го постигнете.

Намалете материалите

"В Муджи винаги следваме три основни принципи – споделя Иано – Първият е подбор на материалите, вторият е опростяване на производствения процес, а третият – презентация и опаковане. Така успяваме винаги да представим много изчистен дизайн.“ Съветът на Иано е вие също да изберете три основни материала, с които да обзаведете дома си – дърво, метал, пластмаса, стъкло, текстил. Така домът ви от само себе си ще получи определена естетика. Също така можете да изберете кое ще е основното качество, което искате да притежава вашето обзавеждане – красота, функционалност, здравина, минималистичност. Така ще можете да постигнете кохерентна и балансирана среда.

Ключът е в простотата и финеса

Целта на всяка вещ в крайна сметка е да подпомага живота и да се превърне и в част от ежедневието. За да постигне това, тя трябва да се слее с обстановката в дома ви. Всяка вещ, с която трябва да се съобразявате прекалено много, в един момент става излишна. И тук не говорим само за физическите измерения на дадена мебел, но и за ползите от нея. Естествено колкото по-изчистени са формите, толкова по-лесно се комбинират, но каква е ползата от един футуристичен шкаф, ако не можете да сложите нищо в него? Все пак е добра идея да търсите и финеса от естетическа гледна точка. Колкото по-екстравагантна е една вещ, толкова по-трудно се комбинира тя с останалите. Добре е да имате наум следното правилно – поставяйте само по една ексцентрична вещ във всяка стая, около която да можете да изградите останалата част от дизайна си. Така, вместо стилова какофония, ще получите чувство за хармония.

Малкото е повече

"Ние вие винаги се стремим към това мебелите ни да могат да бъдат използвани от всички по всякакъв начин. Това най-лесно постигаме с модулен дизайн. Всяка вещ може да бъде променяна в известни граници от клиента, освен това модулните мебели пестят място и могат да паснат на всяка стая. Макар много производители да залагат на много голям асортимент, ние изповядваме обратна философия. Понякога една вещ може да бъде достатъчна, ако може да ви служи по повече от един начин.“ Следвайки този съвет, вие можете да се задоволите само с тези мебели, които са ви наистина нужни, но и да мислите за това как бихте могли да използвате дадена мебел по повече от един начин. Това, което днес е масичка, утре може да се превърне в табуретка, секцията да стане библиотека, а масата за хранене – работно бюро. Освен пари, така ще спестите и много място.

Използвайте местни стоки

Една от политиките на компания "Муджи“ е да предлага не само стоки, които са проектирани от тях, но и такива, които те са преоткрили. Често техните продукти са базирани на местната история, климат и околна страна, дори по нищо да не напомнят за Япония. Мебелите всъщност са инструменти, които хората използват ежедневно и трябва да бъдат съобразени с това. В Париж и Лондон, например, техните продукти са проектирани от известни дизайнери, но на други места в Европа, където фирмата все още развива своите пазари, тя разчита на локални, често неизвестни проектанти.

Това е пример, който всеки може да последва. Когато сте изправени пред задачата да обзаведете дома си, запознайте се с производителите в близост до вас, преди да се насочите към големите брандове. По този начин може да намерите изгодни и оригинални стоки, които няма да видите във всеки дом. Те със сигурност ще ви помогнат да придадете на дома и автентично усещане, а в същото време ще подпомогнете и местно производство и икономика.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види