Снимка: Kevin Laminto

Три упражнения за добра самооценка

Психотерапевтът Натаниел Бранден е сигурен – всеки психологичен проблем е в следствие на ниска самооценка. Именно тя е причина за тревожност, депресия, "малкото“ успехи в ученето и работата и страха от щастието. Важно е самооценката да се подхранва и да се повишава увереността в себе си. Ето няколко начина.

Да се приемем

Упражнението е следното – застанете пред голямо огледало (желателно е да се виждате в цял ръст) и внимателно разгледайте лицето и тялото си. Отбележете си какви чувства изпитахте, докато го правите. Комфортно ли ви е? Повечето хора трудно възприемат някои части на тялото си по-дълго от секунда, защото ги разстройват или смущават. И все пак – опитайте още известно време да се гледате и да си казвате "Каквито недостатъци и несъвършенства да имам, аз се приемам такъв/-ава какъвто/-вато съм.“ Съсредоточете се и повтаряйте тези думи отново и отново в продължение на 2 минути. Възможно е вътрешното ви "аз“ да протестира, но е важно да помните, че да "приемеш“ не значи да "обичаш“. Приемането не изключва желанието да искаме нещо да променим. То означава, че фактите са факти и не бива да ги отричаме или отбягваме.

Ако престанете да се съпротивлявате на реалността и се отворите за осъзнаване, то е възможно да ви стане по-леко и по-комфортно насаме със себе си. Ако изпълнявате упражнението всяка сутрин и вечер в продължение на 2 седмици, хората обикновено започват да усещат връзката между себеприемане и самооценка. Защото каквото и да си говорим - не е възможно да се обичаме, ако презираме образа си в огледалото.

Списък с постижения

За да помните винаги за своите силни страни, е добре да си направите списък с Постижения. Всеки ден записвайте в него действия, от които сте останали доволни. Вероятно в началото ще ви е трудно, но не бива да се отказвате – спомнете си за най-обикновените неща – приготвили сте вечеря, помогнали сте на половинката си да измисли име на проекта му/й, закарали сте домашния любимец на ветеринар. Списъкът с постижения ще ви напомня, че вие сте достойна и ценна личност. Когато усетите, че самооценката ви пада, то можете да надникнете в своя "хвалебен“ лист. Спомнете си какво усещате, когато извършвате добри постъпки.

Позитивен вътрешен диалог

Често се превръщаме в най-безпощадните критици за самите себе си. И си казваме неща, които не бихме позволили на друг да ни каже. Когато отново имате негативни мисли към себе си, то опитайте да ги замените с позитивни. Не си струва отново и отново да мислите за неща, които предизвикват досада и безпокойство, помислете за неща, от които сте доволни. Например вместо "нищо не мога да направя като хората“, опитайте с "много добре готвя, общувам лесно с непознати или разбирам доста от маркетинг“.

Ще мине известно време, докато този процес започне да се случва естествено. На някои тези тренировки им отнемат месеци, но е важно да помните, че работата върху самооценката е голяма инвестиция в собственото ви щастие.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види