Duckshell

"Топлоцентрала" ускорява пулса със силен афиш и втори рожден ден

През ноември сцените на РЦСИ "Топлоцентрала" отварят врати за български спектакли, превърнали се във фаворити на публиката, и за български и международни премиери от своята есенна програма. За да отбележи първите си две години на приобщаващо пространство за независимо изкуство и градска култура, арт сърцето на София ще представи специална селекция от танцови и театрални продукции, експериментални намеси във визуалните изкуства, социални дискусии, форуми и гостуващи фестивали.

Български спектакли на сцените в РЦСИ "Топлоцентрала" през ноември 2023 г.

Марий Росен - Крис Шарков - Гергана Димитрова - Силвия Чернева - Здрава Каменова -

Елена Димитрова - Касиел Ноа Ашер - Неделя Ганчева - Яница Атанасова - Жана Пенчева - Vox Populi - Emergency Theatre - Storycatchers - АлмаАртис

37 клечки кибрит

Българо-немският театрален спектакъл и ко-продукция с "Топлоцентрала" - 37 КЛЕЧКИ КИБРИТ от Здрава Каменова и Гергана Димитрова с участието на Снежина Петрова, се завръща на сцената ѝ през ноември заедно с друг спектакъл на творческия тандем Каменова/Димитрова - МАШИНИТЕ СА КУЧКИ. На 28 и 29 ноември Гергана Димитрова показва своята ко-продукция с One Dance Week и "Топлоцентрала" - МЪРТВИ ДУШИ. В началото на ноември голямата сцена на центъра ни пренася в древен персийски епос с представлението ШАХНАМЕ: СКАЗАНИЕ ЗА ЗАЛ, отличено с награди "Аскеер" 2022 и "Икар" 2022 за авторска музика. В края на ноември гледаме БАРТЪЛБИ на Марий Росен по Хърман Мелвил - изключителният моноспектакъл с участието на Александър Митрев, за който актьорът получи номинация за "Икар" 2022.

Бартълби

Снимка: Петя Денева

НЕПОНОСИМО ДЪЛГИ ПРЕГРЪДКИ на Иван Вирипаев под режисурата на Крис Шарков ще бъде игран на 3 и 4 ноември, на 12 ноември отново сядаме под КРИТИЧНА МАСА на Силвия Чернева, а на 14 ноември в Зала 1 и Зала 2 на "Топлоцентрала" се играят ПЛАСТ-СТОНИЯ на Storycatchers и моноспектакълът СЕЧ. ЕДНА ВЪЗБУДА по прочутия роман на "екзистенциалния клоун" Томас Бернхард и по идея и концепция на Елена Димтрова с участието на Явор Костов-Йондин. На 2 ноември от Зала 2 влизаме в суровата действителност на Централния Софийски затвор с истинските истории на лишени от свобода в документалния театър на Vox Populi ПАЯЦИ, който също се играе успешно в "Топлоцентрала" за пореден сезон.

Непоносимо дълги прегръдки 

Снимка: Юлиян Рачков

На 17 ноември премиерно гледаме последния спектакъл на Vox Populi - МЕДЕНА ЛУНА. В същия ден ще бъде показана премиерно и най-новият импровизационен формат от ХаХаХа ИмПро театър – ОнтарбоаН, с който ще преживеем дните от седмицата в обратен ред. Премиера на 22 ноември ще има и втората част от трилогията на Emergency Theater - ПРАЗНА Е СТАЯТА НА УДОВОЛСТВИЕТО, продължение на СЦЕНИ НА РАЗСЪМВАНЕ (30 ноември) от Юлияна Сайска, Елена Димитрова и Цвета Софрониева. Премиерата на театралния пърформанс ЮДИТ КЛАЙН от Клара Армандова и Георги Новаков ще бъде на 16 ноември.

Сцени на разсъмване 

Снимка: Мартин Атанасов
 

На 5 ноември в “Топлоцентрала” се играе танцовият спектакъл ВРЪЗКИ на Неделя Ганчева, на 23 ноември - танцовият пърформанс ПАСТЕТ по идея и хореография на Яница Атанасова с номинация за "Икар" 2023, а на 28 ноември - танцовият пърформанс DANCE, BABY, DANCE по хореография на Жана Пенчева, който се реализира съвместно с ICC и ДНК, заедно с танцовия пърформанс THE POWER OF S на 29 ноември с награда "Икар" 2022.

Международни спектакли в РЦСИ "Топлоцентрала" през ноември 2023 г.

Международната програма на "Топлоцентрала" през ноември ще продължи да провокира публиката с нови преживявания за всички сетива, създадени с инструментите на съвременното изкуство. На 10 и 11 ноември една вечеря ще ни поведе на пътешествие през причудливи паралелни светове с австрийския хореографски филм на живо DEEP DISH. Вечерта на 24 ноември ще празнува вечността с DragON FOREVER - повече от просто шоу, безкрайно парти на танцовото трио Steam Room (Александър Георгиев, Жана Пенчева и Дарио Барето Дамас). На 18 ноември с изпълнителското дуо Bertrand Lesca and Nasi Voutsas, известни още като Bert and Nasi, ще пътуваме във времето, благодарение на танцовия им пърформанс THE END | КРАЯТ, припомняйки си, че никога не е твърде късно да започнем отново; на следващия ден пък (19 ноември) ще се върнем в самото начало на същата история с THE BEGINNING | НАЧАЛОТО- алтернативна танцова пиеса, която се превръща в напомняне и тържество за собствената ни смъртност и тази на всичко около нас, в сюрреалистично съзерцание върху живота и взаимоотношенията.

The End by Bert&Nasi

 

Deep Dish by Liquid Loft 

Снимка: C. Haring

Визуални изкуства в РЦСИ "Топлоцентрала" през ноември 2023 г.

Продължава изложбата със скулптурни обекти и инсталации "Заслон" на австрийската художничка Лийзъл Раф. Галерия Топлоцентрала-Куб ще бъде преобразена от Раф за първата ѝ самостоятелна изложба у нас - взаимодействие на проявите между материал, обект и пространство, до 26 ноември.

 

Други събития в РЦСИ "Топлоцентрала" през ноември 2023 г.

 

Melba Symposium - еднодневен симпозиум, част от Melba Design festival, с лекции от някои от основополагащите имена на съвременния дизайн. На 4 ноември в Зала 1 на "Топлоцентрала" шестима професионалисти в областта на типографията, брандинга, архитектурата, интериорния и продуктовия дизайн ще представят актуалните тенденции в сферите им на работа.

Chillmaw - 1-ви солов концерт "Пълнолуний" с 11 авторски песни, точно на 11.11. На сцената ще излязат още Frazer, Шангри Ла и Георги Мирчевски за цялостно музикално вникване в емоционалния свят на хората.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види