Снимка: Erik Dungan

Как да приготвим здравословна майонеза от моркови?

Сигурно ще се изненадате, че с такива прости, икономични и здравословни съставки може да си направите прекрасна, лека и вкусна  майонеза, а тя, приятели, идва от Аржентина!

Тази рецепта е идеален начин да включите морковите в лятната си диета. Те са богати на фибри, фолиева киселина, калий, калций, магнезий, витамин С. Но ако нещо ги отличава от останалите зеленчуци, това е високото съдържание на витамин А и бета каротин – мощен антиоксидант.

През горещите летни дни здравословната майонеза е добър заместител на традиционната. Освен това не съдържа холестерол - идеална за хората, които трябва да го намалят, за страдащите от диабет и за всички желаещи да се насладят на богатите вкусове, които природата ни осигурява. Приготвя се бързо, лесно, получава се доста голямо количество, което може да се съхранява няколко дни в хладилника.

Ето и съставките:

650 г сурови моркови

¼ чаша зехтин (царевично или слънчогледово олио)

½ скилидка чесън, може и цяла, ако обичате по-силен чеснов вкус.

Сок от половин или цял лимон, както и сол на вкус.

Начин на приготвяне:

Морковите се обелват, нарязват на парчета и сваряват на пара. Оставят се да изстинат, после, заедно с другите съставки, се разбиват в блендер, като постепенно и на тънка струя добавяме зехтин до получаване на гладка и хомогенна текстура. Ако желаете, може да увеличите количеството на зехтина, така майонезата ще стане още по-вкусна. Препоръчваме да направите майонезата и с цвекло, процедурата е същата, а цветът неповторим.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види