Как да приготвим здравословна майонеза от моркови?
Сигурно ще се изненадате, че с такива прости, икономични и здравословни съставки може да си направите прекрасна, лека и вкусна майонеза, а тя, приятели, идва от Аржентина!
Тази рецепта е идеален начин да включите морковите в лятната си диета. Те са богати на фибри, фолиева киселина, калий, калций, магнезий, витамин С. Но ако нещо ги отличава от останалите зеленчуци, това е високото съдържание на витамин А и бета каротин – мощен антиоксидант.
През горещите летни дни здравословната майонеза е добър заместител на традиционната. Освен това не съдържа холестерол - идеална за хората, които трябва да го намалят, за страдащите от диабет и за всички желаещи да се насладят на богатите вкусове, които природата ни осигурява. Приготвя се бързо, лесно, получава се доста голямо количество, което може да се съхранява няколко дни в хладилника.
Ето и съставките:
650 г сурови моркови
¼ чаша зехтин (царевично или слънчогледово олио)
½ скилидка чесън, може и цяла, ако обичате по-силен чеснов вкус.
Сок от половин или цял лимон, както и сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Морковите се обелват, нарязват на парчета и сваряват на пара. Оставят се да изстинат, после, заедно с другите съставки, се разбиват в блендер, като постепенно и на тънка струя добавяме зехтин до получаване на гладка и хомогенна текстура. Ако желаете, може да увеличите количеството на зехтина, така майонезата ще стане още по-вкусна. Препоръчваме да направите майонезата и с цвекло, процедурата е същата, а цветът неповторим.

