Как да си приготвим сладолед у дома?
Лято, жега, заедно с това имаме неистовото желание да се разхладим със сладолед, а не със следобеден дъжд. За съжаление, обаче сладоледите, които си купуваме, с много малки изключения, са бъкани с консерванти и вредни оцветители. Затова можем да си отделим няколко часа и да приготвим за себе си и за най-малките вкусни и здравословни ледени изкушения. Ето две лесни идеи за домашен сладолед в домашни условия, като не ви е необходима и машина за сладолед, а само голяма доза ентусиазъм. За останалото следвайте рецептите:
Домашен сладолед:
Необходими продукти:
400 мл изстудено подсладено кондензирано мляко
450 мл течна сметана, студена
Начин на приготвяне:
Поставете подсладено кондензирано мляко в хладилника, за да го охладите.
Разбийте студената сметана с миксер на висока степен, докато се образуват твърди върхове. Намалете скоростта на миксера и добавете кондензираното мляко в сметаната (при желание добавете и ванилов екстракт).
След това повишете скоростта на миксера отново и разбивайте, докато сместа ви се сгъсти и се образуват твърди върхове. Вече имате база, в нея можете да добавите всякакви вкусове – шоколад или пък нещо плодово.
Поставете сместа в голям контейнер за многократно затваряне и замразете най-малко 6 часа или цяла нощ преди да консумирате.
Домашен нуга сладолед:
Нугата (на френски език "nougat") е традиционен френски десерт от захар или мед и печени ядки – бадеми, орехи или лешници (но не и фъстъци). Консистенцията на нугата може да варира значително – от лека до силна, като тя зависи изключително от състава й. За да се направят различни нюанси на вкуса на нугата към основните продукти може да се добавят лимон (сок или кора), ванилия, сушени плодове, шоколад и др.
Има два основни вида нуга – бяла и тъмна (кафява). Бялата нуга е направена от яйчен белтък и е мека. Тъмната нуга пък се прави от различни видове карамелизирана захар, печени ядки и какао. Приготвянето на тъмната нуга е по-трудно, но пък тя е с изключително запомнящ се вкус.
Необходими продукти:
захар
орехи
лешници
700-800 мл течна подсладена сметана
5 яйца
сладко от зелени смокини
Начин на приготвяне:
Карамелизирайте няколко супени лъжици захар. Бъркайте, като внимавате сместа да не загори. Малко преди да свалите от котлона добавете ядки – орехи, може и лешници. Разбъркайте добре.
Изсипете върху намазана с олио хартия, за да не залепне. След като изстине, натрошете на едро – обикновено с голям нож.
В голям съд разбийте много добре сметаната. Отделно направете това с жълтъците с 1 с.л. захар до побеляване.
В друг съд разбийте белтъците с 1 с.л. захар на твърд сняг.
Към сметаната в голямата купа изсипете натрошените карамелизирани ядки. След това добавете нарязани зелени смокини от сладко и малко от течността. Разбъркайте леко и внимателно в една посока с дървена лъжица.
После към тази смес добавете жълтъците и бавно бъркайте. Последно сложете белтъците на сняг – пак внимателно разбъркайте.
Сместа може да се изсипе в тавичка или в купички за индивидуални порции и след това се поставя във фризер или камера поне за една нощ.
След нея се подгответе за невероятната вкусотия, която си приготвихте сами!

