Снимка: iStock

Летен брънч? Вижте как се прави

Мечтаното лято ни застигна. Денят е толкова дълъг, колкото прекрасни са разходките навън. Време е да направим нещо хубаво за нас и околните. Нещо като онзи сладкодумен неделен брънч с приятели, който ще ни се получи и без много планове – спонтанно и щастливо.

Брънч в отворените градини на модерните градски заведения? Да, и това не е лоша идея, но да създадете нещо красиво у дома, по своите си правила, е къде-къде по-добър вариант. И тъй като това все пак изисква усилия, ние сме ви подготвили няколко незаменими съвета - как да го направите така, че да бъде наистина приятно за приятелите ви, но и за вас самите.

Неделният брънч НЕ означава да станете рано и да запретнете ръкави за къртовски труд, нито пък да съсипете съботата си в името му. Неделният брънч обаче означава, че е добре да се подготвите предварително. Целта е, когато се събудите сутринта, само да се излюпите от завивките и да си направите чаша кафе, след което набързо да довършите започнатото на предния ден.

Опитайте се още през седмицата да поддържате чисто, а за събота да остане само подреждането. Другият вариант е, ако не живеете сами, да включите останалите, като им делегирате задачи – един да избърше праха, друг да пусне прахосмукачка и прочее. Подгответе кухнята и трапезарията – чаши, чинии, прибори. Позволяваме да купите хартиени чинийки, ако се притеснявате за миенето след това. За чашите обаче стъклото и порцеланът си остават задължителни.

Събота вечер пригответе най-сложното си ястие - може би торта, мъфини? Купете полу-готови храни – хумус, франзела, бри, прошуто – неща, към които само трябва да посегнете, за да си похапнете. Сиренето бри може да сервирате в чиния с остър нож и да оставите гостите сами да режат от него, франзелата може да бъде начупена или гостите сами да отчупват от нея, а прошутото купете нарязано и само подредете небрежно в чиния. Важното е, че френско-италианската тема винаги е на мода.

Уверете се, че имате всичко необходимо. Измийте плодове и ги сервирайте цели – трик, чрез който без усилия се сдобивате с красива маса. Сега актуални са ягодите и черешите, а те са истински обичани. Ягодите обаче най-добре да измиете на сутринта, за да запазят вкуса си. Едно хубаво накисване в дълбок съд ще осигури свежо похапване за всички без много усилия. Идеята е, че в дълбокия съд мръсотията пада на дъното и без много търкане, се сдобивате с чисти и вкусни плодчета. Подгответе и зеленчуците така, че на сутринта само да ги нарежете. Важно е продуктите да са свежи. Включително и ядките - а те никога не са излишни.

Ако имате любимо ястие от заведение, което прави доставки, може да поръчате също в събота вечер, но самата храна трябва да бъде такава, че на следващия ден да има същия, а може би дори по-добър вкус. Такива например са наденичките и пържолите. Претоплени в комбинация с препечени филийки те стават блажено хапване за брънч. В никакъв случай не поръчвайте картофи или ориз – на следващия ден най-вероятно ще бъдат ужасни на вкус.

Напитките са не по-малко важни. Задължително се подгответе с мляко, захар и сметанки за кафето, което всички ще искат да пият в любимата си конфигурация. Хубаво е да имате и няколко вида чай. А още по-хубавото е, че това са все много лесни за приготвяне неща.

И така… стигаме до най-важния момент. Какво превръща брънчът в брънч? Какво го разграничава от обикновената закуска? Мм, да.. Алкохолът, разбира се. И по-точно коктейлът. За забавен брънч ви трябва класически коктейл APEROL Spritz. А за него ви трябват: APEROL, Prosecco & Soda. Първо сипете желаното количество лед в чашата, а след това следвайте съотношението 3:2:1 – 3 части Prosecco, 2 части APEROL и 1 част сода. Добавете резен портокал. Сега вече сте готови за истинска наслада. Всичко сякаш се потапя в оранжеви слънчеви лъчи, а доброто настроение просто се случва.

Най-удобно би ви било, ако оформите всичко на блок маса. Така всички ще се самообслужват без притеснение. Не забравяйте, че целта е всичко да е лесно и приятно за всички!

И накрая, но не на последно място: Поканете хора, които обичате и ви обичат. Съберете се с тези, с които общувате с лекота! 

 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види