Устройството, с което се пие направо от мръсна вода

Зария Корвет е приклекнала неудобно на брега на Темза и се опитва да налее от мътната ѝ вода. Лудият й план е да пие от нея, но преди това нека се спрем на някои тревожни данни.

Според нов доклад на Световната здравна организация (СЗО) и на Детския фонд на ООН, повече от два милиарда души по света нямат достъп до чиста питейна вода. С нарастването на населението и изменението на климата проблемите, свързани с достъпа до вода, нарастват значително. До 2025 г. половината от населението на света ще живее на места, където търсенето на питейна вода ще надвишава предлагането.

Изследователи и учени започват да търсят начини за пречистване както на отпадните, така и на замърсените питейни води. Един от тях е устройство, наречено LifeStraw, което пречиства водата, като я прекарва през сноп дълги и кухи влакна, затворени в пластмасова тръбичка.

Гвинейският дъждовен червей

Приспособлението работи на принципа на сламката: потапяш го и засмукваш от другата страна. Преди водата да достигне до устата, то прихваща всичко по-голямо от 2 микрона, или една стотна от дебелината на човешкия косъм.

Това включва 99.9% от паразитите и 99.9999% от бактериите, които причиняват холера, дизентерия и коремен тиф.

През 1996 г. датският предприемач Миккел Франдсен трансформира бизнеса на дядо си за производство на униформи в занимание, чиято цел е да подобри живота на хората в Африка.

Най-старата версия на LifeStraw е създадена за справяне с епидемия, причинена от гвинейския дъждовен червей, чиито ларви виреят в реките. Ако човек пие от  замърсената вода, в продължение на няколко месеца червеите се развиват и размножават в тялото му, след което пробиват кожата и излизат на повърхността ѝ. Образувалите се рани причиняват тежки инфекции, страданието е изключително болезнено, за него няма ваксини, нито лечение, често се налага ампутация на крайници.

През последните две десетилетия фирмата на Франдсен предоставя 37 милиона устройства, благодарение на които броят на  заразените с гвинейски дъждовен червей от 3,5 милиона през 1986 се свежда до едва 25 през миналата година. Подобрени версии на чудотворната "тръбичка” се ползват успешно след разрушителните природни бедствия в Хаити, Еквадор, Пакистан и Тайланд.

Дълъг списък от патогени

За да види как действа LifeStraw, авторката решава да го пробва в най-замърсеното място, което може да се намери в Лондон: водите на Темза.

"Количеството вода, с което разполагаме, е доста по-малко в сравнение с броя на хората. Това означава, че имаме по-малко вода за разтваряне на това, което се изхвърля. Наистина нашите реки съдържат от 10% , а понякога и до 100% отпадни води ", обяснява Сингър.

И въпреки че много от нас приемат, че "третираните" отпадъчни води са относително чисти, в действителност не е точно така.

В повечето реки заплахата идва основно от паразитите криптоспоридии и ламблии, причиняващи стомашни разстройства. Техните спори са толкова малки и трудни за премахване, че понякога достигат  до крана за чешмяна вода.

Основната цел на пречистването на отпадните води е да се намали количеството на вредните микроорганизми и органични вещества. Последните са от решаващо значение, тъй като след като се разложат, те абсорбират кислорода от водата и имат опустошително въздействие върху водната фауна.

"Дълъг е списъкът на патогени в Темза", казва Андрю Сингър, старши научен сътрудник в Центъра за екология и хидрология на Обединеното кралство.

Освен това в отпадъчните води има не малко количество фармацевтични продукти. Проучване от 2013 г. на пречиствателните станции за отпадни води по света установи, че само половината от 42-те вещества, присъстващи в отпадните води, като кофеин и антибиотици, са елиминирани по време на пречиствателния процес.

Да не забравяме и какво влачат реките при обилни валежи - пестициди, хербициди, животински отпадъци, всички те съдържат известни количества токсични метали.

"Що се отнася до Темза,  тя е типичен пример за воден поток в индустриално развита държава.  Аз не мога да си представя, че състоянието на много реки е по-лошо от това на реките, които текат в  Индия, например", казва Сингър.

Пластмасови отпадъци

"Доволен съм, че LifeStraw премахва всички бактерии и паразити, пластмасата и не малко количество кал". Но Сингър не е съвсем спокоен: "Почти всички вируси, които някога са съществували на Земята, са преминали през Темза, надявам се те да са в много малки количества".

Дори да не сте толкова безразсъдни, че да пиете директно от реката, замърсяването на водите е безспорен факт. 83% от чешмяната вода в света съдържа пластмасови влакна, от друга страна учените са на мнение, че разтвореният естроген допринася за бързото намаляване на количеството сперматозоиди при мъжете.

"Проблемите с чистотата на водата не опират единствено до микробиологията", казва Алисън Хил, изпълнителен директор за водите на LifeStraw. "Ние смятахме, че замърсената вода се ограничава предимно в страните от развиващия се свят, но това, което видяхме през последните пет години във Флинт и Мичиган, показа, че липсата на качествена питейна вода се превръща в проблем и за американците."

Кризата с водата във Флинт, в която повече от 100 000 души бяха изложени на опасно високи нива на олово, обърна вниманието на учените и обществото към химическите източници на замърсяване.

Доклад от миналата година установи, че през последните десет години повече от 63 милиона американци са били под заплаха от консумиране на опасна питейна вода, съдържаща промишлени замърсители и химически торове.

В крайна сметка Зария успява да налее достатъчно вода от Темза, но за да избегне любопитните погледи, решава да я изпие вкъщи.

Ще попитате каква е "присъдата"? Изненадващо водата се оказва доста освежаваща. Зария споделя, че усетила ухание на влажна растителност, навярно плод на нейното въображение...

Факт е обаче, че тя не се е разболяла.

По разказа на Зария Корвет, ВBС

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види