Снимка: Getty Images

Откриха ензим, който поглъща и разрушава пластмасови отпадъци

Американски и британски учени случайно се натъкнаха на ензим, способен да поглъща и разрушава пластмасови отпадъци.

Новото откритие може да изиграе съществена роля срещу подобен вид замърсители на планетата. Над осем милиона тона пластмасови отпадъци всяка година се озовават в моретата и океаните. Това замърсяване буди сериозна тревога сред еколозите, тъй като досега беше извънредно трудно справянето с него. Пластмасовите отпадъци не се разграждат в продължение на столетия. С този проблем сме напът да се справим след случайното откритие на британски учени от университета в Портсмут и на техни колеги от лабораторията за възобновяеми източници към американското Министерство на енергетиката.

Специалистите съсредоточили изследванията си върху бактерията Idonella sakaiensis, открита в Япония преди няколко години. Тя се храни само с един вид пластмаса - с полиетиленов терефталат, който влиза в състава на почти всички пластмасови бутилки.

Японските учени считаха, че тази бактерия е еволюирала, тъй като пластмасите влязоха в широка употреба едва през 40-те години на миналия век. Британският и американският екип си поставиха за цел да проследят действието на един от ензимите на бактерията, като разкрили неговата структура. Но по случайност създали чрез мутация друг, който действал още по-ефективно при разграждането на полиетиленовия терефталат.

"Случайността често играе важна роля при фундаменталните научни изследвания и нашето откритие не прави изключение", заяви проф. Макгихан, който първоначално изследвал структурата на естествения ензим на бактерията Idonella sakaiensis.

Новооткритият ензим разгражда пластмасата много по-бързо от която и да било бактерия, съществуваща в природата. Учените се надяват в скоро време да произведат новата съставка в индустриални количества, за да се преборят с пластмасовото замърсяване на околната среда.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види