Снимка: guggenheim.org

Златната тоалетна "Америка"

Метафора за кратка, но многозначителна Twitter епоха

Любителите на изкуството разполагат с малко повече от две седмици, за да приседнат и поразмишляват върху значението на "Америка" - името, дадено на 18-каратовата златна тоалетна, изложена в музея "Гугенхайм" в Ню Йорк, предаде Ройтерс. 

Златната тоалетна заема гордо мястото си на петия етаж в музея от близо година. За това време над 100 000 души са разгледали необичайното произведение на изкуството, сътворено от италианския художник Маурицио Катeлан и не малка част от тях са споделили това в социалните мрежи. 

"Винаги съм искал да имам златна тоалетна, кой не иска?"

"Струва ми се, че повечето посетители са доволни от предоставената им възможност да се уединят за няколко минути, да си направят селфи с тоалетната или каквото друго пожелаят", казва Майкъл Зол от музея "Гугенхайм". Тоалетната е напълно функционираща и позволява на посетителите да изпитат необикновено уединение. Създателят на необичайното произведение на изкуството го нарича "1 процент изкуство за 99 процента от хората".

Знакът за равенство, който творбата поставя между Америка по времето на Тръмп и златната тоалетна, беше маркиран на "изложба" в Манхатън от Тревър Ноа от в. Дейли Сноу, наречена "Туитър библиотеката на Доналд Тръмп", където посетителите могат да направят обиколка на бутафорния Овален кабинет и да поседнат на "златната тоалетна" на Тръмп с перука, наподобяваща характерната му прическа. Тревър Ноа обявява, че живеем в "не често срещан момент в историята, вероятно последният такъв,м в който, благодарение на Twitter, имаме безпрецедентен достъп до сложния вътрешен свят на американския президент, независимо дали го искаме, или не. Надяваме се да се насладите на колекцията от туитове. Съдържанието не е подходящо за малки деца или хора със сърдечни проблеми."

Според музейния сайт на Гугенхайм силната метафора на творбата "Америка" се състои в това, че тя окуражава необичайната близост с изкуството и е предназначена да напомни на хората за "споделената човечност" в преследване на американската мечта за успех. 
Някои посетители обаче са на мнение, че произведението на Кателан символизира излишеството в обществото и изкуството. 
Желаещите да разгледат златната тоалетна разполагат с времето до 15 септември, когато изложбата ще бъде закрита.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види