Каракас, Венецуела

Снимка: Guliver/iStock

Най-опасните градове в света за 2017 г.

Навсякъде по света има опасност човек да стане жертва на престъпление, но има места, където това е по-скоро закономерност. Най-опасните градове по света, където всеки ден някой е застрелян, са едно чудовище, дело на масова корупция от една страна и на международната търговия с наркотици от друга. Това е и причината Латинска Америка да е арена на брутални гангстерски войни, в които местните правителства евентуално се намесват само като страна от конфликта.

Това са най-опасните градове на света за 2017 г., а първенец е...

Каракас, Венецуела

Когато Уго Чавес започна да строи своята Боливарска република във Венецуела през 1998 г. той имаше всичко налично да изгради комунистическия рай – хубаво време и пари, които падат от небето. Чавес държеше пълния контрол над една от държавите с най-големи петролни залежи на планетата, но към 2017 г. той е мъртъв, а страната е най-ужасното място, където можете да попаднете извън бойните полета по света.

Логично, комбинацията от дългогодишно безобразно управление, наркотици и долари дава най-лоши резултати в столицата. За общо 20 хиляди убийства през миналата година във Венецуела, 4 хиляди са се случили в Каракас и това вече е цифра като от Сирия.

Не може да се каже, че сегашното управление на президента Мадуро решава проблема, нито че решава какъвто и да било проблем, с изключение на оставането си на власт. Така, в хода на мащабни протести и шокиращ недоимък, местното правителство прави с гражданите същото, каквото и гангстерите правят помежду си - отвлича ги и ги убива.

Накратко - Венецуела е подходящото място за всеки, убеден в лявата идея, където да прекара деня на Октомврийската революция или да остане до края на дните си.

Сан Педро Сула, Хондурас

Снимка: Guliver/iStock

Преди Сула беше най-опасният град на света, който не се намира в бойна зона. Цифрите за убитите бяха близо 100 пъти по-високи от тези в Западна Европа и въпреки това в латиноамериканската държава все още няма контрол върху продажбата на оръжие по улиците. 

За да има такива високи показатели на убийствата се необходими и другите задължителни фактори - корумпираната съдебна система, нелепата полиция и огромни количества дрога за САЩ.

Хондурас има огромна липса на късмет като цяло. Първо, страната е точно на маршрута за трафик на наркотици. Второ, всичките й съседи са дом на опасни и въоръжени до зъби картели, които влизат в Хондурас като в хола си.

Сан Салвадор, Ел Салвадор

Снимка: Guliver/iStock

Преди трийсетина години в Ел Салвадор имаше гражданска война, но едва ли някой  е забелязал, че е свършила. Убийствата за наркотици и долари стават толкова епидемични, че от началото на 90-те има създаден нелегален отряд за ликвидиране на гангстери.

Sombra Negra е групировка от полицаи и военни, която има за цел да издирва и ликвидира без съд и присъда членове на бандите. За този отряд не е трудно да ги разпознава, заради татуировките на лицата им, а начините, по които престъпниците са премахвани, не стават за кинолента. Напълно в реда на нещата, с времето Sombra Negra се превръща в банда и сега разнообразява дейността си върху политически опоненти на правителството и социалисти.

Акапулко, Мексико

Снимка: Guliver/iStock

Навремето Акапулко вдъхновяваше песни за далечни страни, плажове и красиви жени, но мексиканският Слънчев бряг затъна, заедно с цялата държава. Въпреки опитите на редица правителства, мексиканските картели имат огромни количества наркотици за продаване, а доларите текат обратно към тях през границата със САЩ  и това ги прави непобедими.

Освен това гангстерите очевидно обичат да ходят на море, затова се нанесоха в курорта и донесоха навиците си там. Тоест, че в града биват убити средно по 12 човека на ден.

От няколко години ваканцията в Акапулко наистина прилича на почивка в мексикански Афганистан - хора пият коктейли и свирят на китари на плажа, а край тях патрулират войници в пълно бойно снаряжение. Правителството се видя принудено да изпрати специалните части да омиротворят града, но за местните гангстери това означаваше просто, че е дошла още една групировка, с която да се стрелят.

Матурин, Венецуела

Снимка: Guliver/iStock

Северният град има възможност да се развие, заради петролните залежи в близост, но това едва ли ще стане докато Матурин е транспортно депо за наркотици на местната мафия.

Слабият контрол на държавата и взъможностите, които предлага Карибско море за трафик, правят така, че в този град да има 9 пъти повече убийства от средното за страната.

Този списък може да продължи, но няма смисъл. Всеки по-голям произволен град в Южна Америка се намира в класацията.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види