Снимка: Guliver/iStock

Учебната година може да започне по-късно в Белгия заради Курбам байрам

Празника всяка година води до масови отсъствия от първия учебен ден

Католическата училищна мрежа във Фландрия, един от трите региона в Белгия, поиска от министъра на образованието Хилде Кревитс да отложи началото на учебната година и тя да започне на 4-ти вместо на 1-ви септември, тъй като първия учебен ден съвпада с мюсюлманския празник Курбан байрам.

"Учениците, които искат да празнуват със семействата си, могат да започнат учебната година на 4-ти септември, без това да налага преместване на първия учебен ден", казва Кревитс пред вестник Mediahuis.

"Учебната година винаги е започнала на 1-ви септември", допълва белгийският министър на образованието.

Законът в Белгия позволява ако родителите предварително предупредят училищните власти, децата да празнуват религиозните си празници и отсъствията от занятията да бъдат извинени.

Курбан байрам е официален празник за мюсюлманите и децата от религиозни семейства обикновено остават у дома. Празникът всяка година води до масови отсъствия от първия учебен ден, особено в големите градове. Това е и причината, католическата училищна мрежа да поиска учебната година официално да започне по-късно.

Според Карим ван Овермере, който е заместник кмет на образованието и интеграцията в един от големите белгийски градове - Алст, това е автономно решение на ръководствата.

"В повечето училища има ученици от различни националности, но понякога 60, 70, дори до 80 процента от децата са мюсюлмани. Ако всички те не дойдат на първия учебен ден, стартът на учебната година ще бъде меко казано странен. По прагматични причини разбирам тяхното решение, но идеологически ми е много трудно да се съглася с тях", казва Ван Овермере.

Според него белгийското общество все по-често се сблъсква с прояви на крайна религиозност, дори в училище. Наскоро е получен сигнал в образователното министерство за деца в предучилищна възраст, които четат Корана в клас и отказват да подават ръка на момичетата.

През миналата година в цяла Белгия е имало над 481 сигнали от училища за различни форми на радикализъм.

 

 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види