Снимки: Официален сайт

Мюрълите на Лион

Изкуството със сигурност има силата да влияе на човешките емоции и когато тази сила бъде използвана за това, животът в градската среда може да стане много обогатяващ за жителите й. Един от най-страхотните начини да се освежи градът е когато изкуството бъде извадено от музеите и галериите, и бъде пренесено по стените му, сред хората.

До 70-те години на 20. век Лион е френски град с характерен облик на сив, неприветлив и лишен от въображение индустриален център. В такива градове хората няма много какво да видят около себе си, затова се затварят в себе си, в работата си и в дома си. Като реакция на това, група студенти решава да вземе нещата в свои ръце, а техният неуморен труд в продължение на 40 години позволява на града в наши дни да живее втори живот по собствените си стени.

Художниците, започнали всичко, са учили модерен сетнопис в Мексико, където през 20-те този вид изкуството на мюрализма буквално експлодира, заредено с художествените техники на Ренесанса и пламъка на тогавашните политически и социални проблеми в страната. По онова време мюрълисти като Диего Ривера създават мащабни произведения на изкуството направо върху фасадите на сградите, а емоционалният им заряд е оценен от всички слоеве на обществото.

Вдъхновени от мексиканската мюръл школа, френските артисти създават арт колектива CitéCréation през 1978 г., а мисията им е повече от ясна - мюрълите няма да са създадени само за красота, а ще помагат на местните хора да се свържат с миналото си, да го почувстват близо в собственото си ежедневие и така да бъдат в хармония с него. Гражданите ще могат да научат историята на своя квартал от рисунките по стените му, а тази информация ще бъде красива, достъпна и безплатна за всички.

По онова време колективът получава значителна помощ от тогавашния кмет на Лион, който също се е захванал да направи облика на града по-приветлив. Благодарение на общите усилия, днес в Лион има около 150 впечатляващи мюръла, посветени на събития, важни личности или сцени от бита на хората от миналото. Колективът е направил общо над 650 мюръла по света.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види