Снимка: Sofia Ruzo

Кипящата река в Перу

Представете си река, чиято вода е достатъчно гореща, че да ви убие. Звучи като адско кътче на Земята. Но това не е митична история, а истинско мистериозно чудо на природата, скътано в перуанските гори.

Снимка: Andres Ruzo

Като дете Андрес Рузо, учен по геотермална енергия от Лима, Перу, чува от дядо си историята за кипящата река. Носели се легенди за испански конквистадори, които се провалили в стремежа си да открият загубения град на златото. Историите били украсени с пикантни и цветни подробности, които варирали от човекоядни змии до кипящата амазонска река. Рузо решава, че историите са митове, но докато съставял геотермална карта на Перу като студент, започнал да допуска, че е възможно в анекдота за кипящата река да се съдържа доза истина. Рузо открива реката в скътана перуанска гора – река, водата в която е достатъчно гореща, за да предизвика смърт. Ето как.

През 2011 г. роднини на Рузо го завели, за да му покажат почти 25-метровата кипяща река, която се намирала в отдалечена гора. Мястото се считало за свещено от местното население, тъй като те смятали, че е дом на традиционни лековити центрове. Името на реката е Шанайти Бишка, което буквално означавало "кипяща с топлина от Слънцето".

Снимка: Devlin Gandy

Снимка: Devlin Gandy

Но това не бил обичаен горещ извор. Нищо, което сме виждали. Интензивната топлина на водата се дължала на чиста геология според Science Alert. И въпреки че майката и лелята на Рузо решили да се потопят във водите на реката след обилни и хладни валежи, те се зарекли да не го правят никога повече. Рузо е първият учен, получил разрешение да изследва свещеното амазонско кътче. Най-високата температура, която той успял да измери, е 100 градуса по Целзий. Геотермалният учен обяснява, че това е само няколко градуса под степента на кипене на водата и за да онагледи откритието си, обяснява, че това е около два пъти по-горещо от кафето, което пием. Водата тече в разстояние на около 6 км с температура, достатъчно висока, за да сготви живо всяко живо същество, което може да попадне в нея. И това се е случвало. Рузо обяснява, че е попадал на многобройни следи от животни с лош късмет, буквално сварени във водите на реката. А дишането около извора било невероятно усещане. Горещият влажен въздух бил толкова плътен, че човек може да усети откъде минава той при вдишване и буквално да почувства как белите дробове го поемат.

"Ако потопите ръката си в тази вода, можете за секунди да наблюдавате как това ще причини изгаряне от трета степен на кожата ви.", разказва Рузо. По повод своето необичайно откритие, той издава книга, озаглавена "Кипящата река: приключение и откритие в Амазонка".

Снимка: Andres Ruzo

Кипящата река се превръща в каузата на неговия живот и личната му мисия е да я съхрани и предпази от изчезване.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види