Снимка: Kai Oberhauser

Бизнесът в Германия срещу ксенофобията

Германски супермаркет протестира срещу ксенофобията, като продава само немски продукти за един ден

Супермаркетът Edeka в Хамбург, Германия, реши да протестира за един ден, като отправи послание срещу ксенофобията. В знак на протест срещу нарастващата популярност на екстремно десни движения в Съединените щати и Европа хранителният магазин остави на рафтовете си само немски продукти.

Поставена е била и табела с текст: "Този рафт е доста скучен без разнообразието."

Най-голямата верига супермаркети в Германия изненада клиентите си, като премахна всички продукти, които са произведени извън страната и демонстрира колко зависими са от другите страни, дори когато става въпрос за ежедневното им пазаруване.

Като премахна чуждестранните продукти за един ден, компанията отправи силно послание, което изглежда смята да превърне в по-масова кампания с антиксенофобски лозунги. Някои от другите надписи в магазина гласят: Продуктовото ни разнообразие вече познава своите граници“ и Колко празен е този рафт без чужденците“.

Кампанията провокира смесени реакции сред германската общественост, като повечето хора я поздравиха за проявената смелост. Юлия Клокнер, заместник-председател на партия Християндемократически съюз, я похвали в социалните медии, наричайки я "мъдро действие", което ще даде възможност на хората да мислят.

"Мъдър ход, който заслужава внимание. Магазин Edeka изхвърли чуждестранните стоки от регалите си."

Марк Прецел от партията Алтернатива за Германия отговори на нейните забележки, като каза: "Защо пък да е мъдро? Не е ли по-скоро напълно ненормално?

Някои се подиграха, че това е маркетингов трик, чрез който компанията се възползва от политически натоварената атмосфера преди изборите в страната следващия месец. Други пък заявиха, че политическите дискусии не са работа на супермаркети.


За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види