Хенри VIII и Ан Болейн

Любов по време на тъга или за връзките, останали в историята и променили нейния облик – част I

Извънбрачните отношения обикновено засягат семейства, връзки, приятелства, а понякога дори професионалния живот на пряко замесените и всички около тях. Историята обаче познава и примери на такива авантюри, които буквално повлияват на нейния ход, променяйки събитията на епохата, в която са се случили.

Едно от най-ранните писмени произведения в западната цивилизация, историята, разказана в "Илиада” на Омир, е гръцка героична легенда, съчетаваща факти и художествена измислица, вдъхновяваща писатели и художници от векове. Известна като жена, заради чиято красота са готови да загинат мнозина, Елена е един от най-популярните женски персонажи, увековечени от литературата. Тя е омъжена за Менелай, цар на Спарта. Парис, синът на цар Приам от Троя, пристига в Спарта и, виждайки Елена, се влюбва моментално. Обсебен от любовта си, той решава на всяка цена да спечели жената, която обича, като просто я отвлече и отведе в Троя.

В отговор на наглото действие на младия троянец гърците събират огромна армия, водена от брата на Менелай Агамемнон, за да върнат Елена. Така хиляди гръцки кораби прекосяват Егейско море и се насочват към Троя. В продължение на девет години градът остава непревземаем, докато гърците не построяват голям кух дървен кон, пълен с войници, скрити вътре. Въпреки предупрежденията: "пазете се от гърците, които носят подаръци“, троянците вземат коня и го повеждат отвъд градските стени. Същата нощ войниците слизат от "подаръка“ и отварят градските порти, за да пуснат гръцката армия. Троя е унищожена, а Елена се връща в Спарта, където заживява с Менелай.

Любовната история на Ан Болейн и Хенри VIII е история от плът и кръв за чувства, загуба и предателство. Романсът им е толкова страстен, че променя хода на английската история.

Ан се присъединява за първи път към английския двор през 1522 г. след завръщането си от Франция. Минават четири години, преди Хенри да я забележи сред останалите жени, отчасти защото преди това има афера с по-голямата ѝ сестра Мария. Но когато Хенри вижда Ан, той се влюбва и я преследва повече от година, преди тя да му отговори.

Но Ан, умна и амбициозна, не иска да се задоволява със статута на любовница като сестра си. Дълго време дори не се съгласява да имат каквито и да е интимни взаимоотношения. И Хенри, който се отчайва, че няма законен наследник от мъжки пол, се съгласява да се разведе с жена си Катрин. Тогавашният бракоразводен процес обаче отнема години и още преди да е приключил, Ан е бременна.

Хенри предприема невероятни мерки, за да се отърве от Катрин и да направи Ан новата си кралица. Неспособен да убеди папата да обезсили брака му, Хенри скъсва със Светата римска църква, провежда Реформацията и се обявява за глава на Английската църква. Хенри променя вярата на своята страна заради жената, която обича, но това решение го преследва през следващите години. Политически той мотивира своите решения с желанието да утвърди абсолютизма и кралската хазна.

Ако любовната история на Хенри и Ан започва със силна страст и саможертва, то нейното продължение се развива стремително и трагично. Когато е на четиридесет и четири години, Хенри наранява единия си крак. Липсата на достатъчно движение го довежда до силно затлъстяване. Лошата циркулация на кръвта пък му причинява язви на краката, които го притесняват до края на живота му. След инцидента, при който наранява крака си, Хенри губи съзнание за два часа, което довежда до предположението, че е получил нараняване на главата, което безвъзвратно е променило личността му. Почти веднага след това той губи интерес към Ан, която малко по-късно прави и спонтанен аборт. Установява се, че абортираният плод е момче, което според Хенри е знак, че бракът им е прокълнат.

Въпреки факта, че в любовните си писма до Ан той се кълне, че никога няма да погледне друга жена, някогашната му страстна любов към настоящата му съпруга, заради която е жертвал толкова много, се превръща в омраза за една нощ. Той бързо се завръща към някогашното си поведение на женкар, а невъзможността на Ан да роди престолонаследник е добро оправдание за тази промяна. Джейн Сиймур, прислужница в двора и братовчедка на Ан, става новото му завоевание. Историческите доказателства сочат, че Ан повече от веднъж физически е нападала Джейн, опитвайки се да я раздели от съпруга си.

Отново влюбен, Хенри се опитва да измисли нова стратегия, която да му позволи пак да се разведе и да сключи следващ брак. За негово нещастие времената са консервативни и всяка подобна постъпка силно уронва политическия му авторитет. Ето защо той се допитва за по нататъшните си действия до доверения си съветник Томас Кромуел.

Така на 2 май 1536 г. Ан е откарана в Лондонската кула, където е обвинена в изневяра и кръвосмешение. Виновна или не, Ан остава обект на множество исторически дебати. Екзекутирана е два дни, след като петима мъже - включително брат ѝ Джордж, я обвиняват в любовни отношения. Това е внезапният и трагичен край на любовта, която в началото изглежда способна да победи всякакви пречки.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види