Снимки: Museum of London

Един камък е прастарата атракция на Лондон

През 21. век човек трябва да знае къде е Камъкът на Лондон, за да го види. Хиляди години той е бил навън на улицата, но днес е затворен зад решетка в стената на Кенън Стрийт, номер 111. На пръв поглед този къс скала не изглежда нищо особено, но всъщност това е един от най-известните и древни артефакти на английската столица.

Лондонският камък за първи път е споменат в хрониките през 1100 г. и става много известен по време на големия селски бунт на Джак Кейд срещу трагичното управление на крал Хенри VI. През 1450 г. въстаниците влизат в Лондон и легендата твърди, че Кейд забива меча си в камъка, като с това се провъзгласява за владетел на града.

Тази история се оказва много вдъхновяваща за редица британски творци през вековете, сред които Уилям Блейк, Чарлс Дикенс и Уилям Шекспир. Последният използва въпросния мотив с меча и камъка в своята пиеса "Хенри VI".

Подобно на мнозина други жители на Лондон от времето на кралица Елизабет I, въображението на Шекспир е разбунено от митологията около Камъка. Може да се каже, че именно Лондонският камък е една от първите туристически атракции в английската столица, защото още от 16. век там се стичат хора, за да го видят.

През 19. век мнозина автори включват като основна тема в произведенията си легендата за олтара, който се е издигал на мястото на камъка още от времето на Брут от Троя. Брут е митологичен войн, за който се вярва, че е наследник на троянския герой Еней от "Илиада" на Омир и "Енеида" на Вергилий. Едновременно с това митът го издига като първия крал на Британия.

Най-популярната версия за Камъка е, че той е поставен от римляните, за да може градът да се разраства съразмерно, като архитектите го ползват за отправна точка за измерване на разстоянията на всички строежи около него. За това предположение обаче няма никакви исторически източници.

Това, което се знае е, че Камъкът е бил по-голям, но е бил повреден от големия пожар през 1666 г. За да го запазят, местните са го покрили с малък каменен купол. Когато Лондонският камък е започнал да пречи на уличния трафик, той е бил преместван два пъти. През 1798 г. е сложен в каменна кутия в южната стена на църквата Сейнт Суитин, където остава в следващите 150 години. Църквата е съборена през 1962 г. и оттогава камъкът се намира на Кенън Стрийт.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види