Снимка: Пресофис ФБР. "Отело и Дездемона", Марк Шагал / 1911 г.

"Отело и Дездемона" от Марк Шагал, бе открита след близо 30 години

Картина с маслени бои, нарисувана от Марк Шагал в Париж през 1911 г. и открадната преди близо 30 години в Ню Йорк, ще бъде върната на наследниците на собствениците й, оповести полицията.

Платното "Отело и Дездемона" било съхранявано на таван в Мериленд, преди да бъде направен опит за продажбата му на галерист във Вашингтон, който обаче се усъмнил и предупредил полицията.

Картината била купена през 20-те години на миналия век от семейство Ърнест и Роуз Хелър, които днес не са между живите. Те я окачили на стена в апартамента си в Манхатън. Когато през 1988 г. се върнали от ваканция, Ърнест и Роуз констатирали, че е извършен обир в жилището им и че са откраднати много произведения на изкуството, сред които "Отело и Дездемона". Разследването установило, че обирът е извършен от работник, който имал достъп до жилището им. Крадецът поверил картината на мъж в Мериленд, който уверил, че познава потенциален купувач. Продажбата обаче не била осъществена и нарисуваната от Шагал картина останала в Мериленд.

"Известните творби трудно могат да намерят купувач, след като са били откраднати", заяви агентът на ФБР Тим Карпентър, специализирал се в продажбите на произведения на изкуството.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види