Снимка: Getty Images

Орсън Уелс и Рита Хейуърт – звездни и противоположни

Това са две звезди от средата на ХХ век. Блестящата Рита Хейуърт е американска актриса и танцьорка и добива славата на звезда и секссимвол на своето време. Орсън Уелс остава в историята на киното и историята на културата като един от най-добрите режисьори и актьори, звезда на Холивудското кино.

Рита Хейуърт е най-голямото дете в семейството на Едуардо Кансино, изпълнител на фламенко, и съпругата му Волга Хейуърт, танцьорка и актриса. Баща й мечтае дъщеря му да следва неговите стъпки, защото забелязва, че от ранна детска възраст това й се отдава с лекота. За сметка на това, желанието на майка й да превърне дъщеря си в актриса, не се взема предвид при възпитанието на Рита – тя от тригодишна възраст посещава занимания по танци по няколко часа на ден. И макар че Рита не харесва тези безкрайни репетиции, не може да застане срещу волята на родителя си.

Още на 12-годишна възраст тя започва да излиза на сцена заедно с баща си. Когато е на 16 г., шефът на филмовата компания "Фокс“ вижда представянето на младото момиче в нощен клуб и я кани на участие в прожекциите на филми. Скоро Рита вече подписа шестмесечен договор с филмовото студио.

След сливането с 20th Century Fox, договорът с младата актриса не е подновен, обаче тя е забелязана от Едуард Джъдсън, който става за момичето не само личен продуцент, но и съпруг. Именно той й помага да сключи седемгодишен договор с Columbia Pictures Corporation

Тя приема името на майка си и става известна като Рита Хейуърт. Едновременно с това тя променя външния си вид, боядисва косата си в червено и започва да приема роли на екзотични и странни жени, с което стартира и голямата й филмова кариера.

Въпреки че става една от най-известните актриси на миналия век, Рита Хейуърт се затваря в себе си и живее изолирано и самотно през целия си живот. Развежда се със съпруга си, обвинявайки го в малтретиране.

Междувременно, звездата на Орсън Уелс е изгряла, той започва още по това време да бъде наричан "най-добрият режисьор на всички времена“. Началото на тази слава идва през 1938 г., когато неговата продукция "Война на световете“ по романа на Хърбърт Уелс, се появява по радиото, в резултат на което много американци смятат, че е започнало истинско нашествие на извънземни, и се поддават на паника. През 1941 г. той режисира филма "Гражданинът Кейн“, който е определен като един от най-добрите американски филми за всички времена.

Неповторим актьор, продуцент, режисьор, сценарист, той добива славата и на непоправим женкар. Лесно постига близост и бързо се оттегля от многочислените жени, които успява да привлече.

След развода си с Вирджиния Никълсън, до него трайно се появява актрисата Долорес дел Рио, но той трудно успява да понесе театралните й пристъпи на недоволство, макар и те да са напълно основателни.

Когато е на 26 години, Орсън Уелс вижда Рита Хейуърт на екрана и решава, че трябва да направи всичко възможно, за да я завладее. Това, което не знае обаче, е колко затворен и изолиран начин на живот има тя извън сцената.

След множество безкрайни опити да предизвика някакво общуване, той решава направо да влезе в къщата й, но тя успява да заключи вратата. Започва да я чака всеки ден на верандата, но тя от своя страна се промъква през задния вход на собственото си имение. Един ден там вижда младия режисьор с букет цветя и така започват техните романтични отношения.

И макар че началото е силно, жизнено и романтично, веднага след като сключват брак, отношенията им започват да се разпадат. През декември 1944 г. в семейството се ражда дъщеря им Ребека, но това не довежда до укрепване на семейството.

Рита Хейуърт мечтае за тиха къща, семеен уют и понякога – романтични вечери за двама. Орсън Уелс точно обратното – като че ли иска да подчертае собствената си личност чрез красотата на жена си и постоянно организира или посещава светски събития, на които настоява тя да го придружава. Той несъмнено обича Рита и иска да я направи щастлива. Но още повече обича киното, театъра, цирка, блестящия социален живот и безкрайното внимание към гениалната си личност. Така започва семеен живот, в който тя си стои у дома, а той дълго не се прибира.

Орсън разбира, че Рита е подала молба за развод от репортери. Много години по-късно той признава, че с него тя не е била щастлива и че не е спазил нито едно от обещанията си към нея. Рита Хейуърт така и не постига това самейно благополучие, за което мечтае, въпреки следващите й бракове. В края на живота си тя страда от алкохолизъм и болестта на Алцхаймер, а дъщеря й Ясмин, родена в брак с принц Али Хан, се грижи за нея.

Орсън Уелс се жени за италианската аристократка Паола Мори, но не променя начина си на живот и отношението си към семейството. Малко преди смъртта си той казва, че за него Рита е една от най-прекрасните и мили жени, които някога са живели.

В края на своя живот пък тя отбелязва, че би заменила звездните години на своя живот за няколко минути семейно щастие.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види