Две момичета разбиха схема за трафик на хора

Две индийски ученички получиха национално признание с награди за храброст. Причината е приносът им за разбиване на международна схема за трафик на хора с цел сексуална експлоатация. Момичетата успяват да съдействат на полицията в залавянето на заподозрени за случаи на изчезнали жени.

Шивани Гонд, на 17 години, и Техасвета Прадхан, на 18 години, са отличени от премиера Нарендра Моди за "смелост за пример“. Ученичките успяват да съдействат, като влизат в ролята на примамки, за да спечелят доверието на трафикантите. Целта на участието им е полицията да хване престъпниците "в действие”.

Всичко започва във Фейсбук през май 2016 г. Шивани и Техасвета общуват с трафикантите в продължение на няколко дни. Те успяват да ги убедят, че са готови да избягат от домовете си и да ги последват. Но вместо това ги предават директно в ръцете на полицията.

Данните на правителството показват 52,8 процента увеличение на броя на "закупените“ непълнолетни момичета и 35,4 процента увеличение на броя на продадените през 2015 г. в сравнение с 2014 г.

Трафикантите примамват млади момичета от бедни семейства с обещания за добре платена работа и охолен живот. Когато попаднат в ръцете им, престъпниците принуждават безпомощните жени да предлагат секс услуги.

"В разговорите с нас те бяха много директни. Съвсем открито ни заявиха, че ще трябва да удовлетворяваме сексуалните нужди на техни гости.“, разказва Шивани пред фондация Thomson Reuters.

"Поискаха да видят наши снимки, за да се уверят, че сме красиви. Бях малко уплашена, но направих всичко, което поискаха, за да спечеля доверието им.", добавя Шивани.

Националните награди за храброст се връчват ежегодно на около 25 деца на възраст между 6 и 18 години. Отличените получават медал, сертификат и парична сума. Към наградата е предвидена и финансова помощ за завършване на образованието.

До момента деца са били отличавани за осуетяване на грабежи, борба с въоръжени престъпници, спасяване на хора от удавяне и гасене на пожари. Приносът на Шивани и Техасвета е първи по рода си. До момента никога ученици не са били ангажирани с мащабния проблем на секс трафика. Една от причините е, че много родители са категорично против децата им да участват в подобни схеми. Страхът от разкриване на самоличността и отмъстителността на трафикантите е много голям. И основателен.

"Аз също имах сериозни колебания, страхувах се, но разбрах, че това е единственият начин да хванем трафикантите и така да спасим десетки, а може би и стотици момичета от сексуално робство. Нещо повече – освен че помагаме на жертвите, ние допринасяме за един по-сигурен свят и за децата, които могат да попаднат в капана на престъпниците.“, каза Камлеш Рай, майката на Прадхан и учителка.

Първият заловен от полицаите е жена, пътувала до Ню Джалпайгури, за да вземе момичетата. Нейният арест помага на полицията да стигне до изчезнало момиче от Непал, както и до търсен заподозрян в Ню Делхи.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види