Снимки: Ferdinand Feldmann

Татуист сам избира какво да прави върху телата на клиентите си

Стотици хора от цял свят се доверяват на Монти Рихтхофен, който решава сам каква татуировка да им направи.  

Вероятно никога не бихте приели ваш приятел да напише върху кожата ви, каквото си поиска. Още по-малко да се оставите в ръцете на случаен човек. Татуистът Монти Рихтхофен обаче успява да спечели доверието на сотици хора. Те просто затварят очи и му позволяват да ги изненада.

Проектът на Рихтхофен: "Моите думи, вашето тяло" стартира през 2017 г., шест месеца след като започва да работи като татуист. На 23 години от Мюнхен, днес Монти живее в Лондон и татуира върху клиентите си цитати и мантри, които избира сам.  

"Когато някой дойде при мен, започваме разговор, който продължава от 30 минути до час и половина. Има 4 задължителни въпроса, които задавам на всички: "Защо искаш да направиш това?”,  "Какво означава "доверие” за теб?, "Защо ми вярваш?” и "Какво ще правиш, ако не харесаш татуировката?” От отговорите им разбирам в каква посока да продължим.”, разказва Монти.

Времето за разговор зависи от това колко са отворени и словоохотливи клиентите. Някои хора искат да дискутират любовния си живот, други - кариерата си, а трети навлизат в екзистенциални теми за живота и смъртта.

"От моя собствен опит и от това, което ми разказват, аз избирам мисълта, която най-добре описва съответния момент от живота им. Имам пет тетрадки, пълни с около 5000 различни фрази. Понякога се налага да прелиствам доста дълго време, докато намеря най-точната мисъл. Друг път изобщо не ми се налага да гледам в тефтера, защото вече имам точните думи в главата си.”

Монти държи клиентите му да са трезви. Никога не би татуирал пиян човек, защото трябва да е наясно какво се случва във всеки един момент. Затова не позволява и употребата на смартфони, както и достъпа до социални мрежи по време на работата.

Причината за нестандартния подход на Монти е нуждата му от разнообразие и провокация. "Дразни ме традиционният процес на татуиране: хората влизат с идея или просто избират произволен дизайн от моята книга, след това рисувам върху тях и се сбогуваме. Спрях да се вълнувам от работата си, имах нужда от клиенти, с които сме на една вълна. Исках хората, които идват при мен, да получат не просто татуировка. Желанието ми е да създам нещо по-важно – със значение за тях или за определен етап от живота им, нещо което да им напомня за миналото или да им помогне за бъдещето.”

[[photo:3226]]

Повечето от "смелчаците” избират Монти, защото искат да излязат от зоната си на комфорт или просто да почувстват какво е да се доверят напълно на непознат, което може да направи процеса доста терапевтичен. "Но винаги напомням на хората, че татуировката е постоянна, така че те трябва да са напълно сигурни в решението си.”

Един от любимите татуси на Монти е: "Не съм този, когото ви обещаха.“ Татусът е направен под белега от операция за смяна на пола.  

Въпреки че традиционните татуисти подценяват Монти като професионалист, той печели стотици фенове. Не настоява да го наричат художник. За него е важно да бъде нещо повече от изпълнител на поръчки. Младият иноватор планира да се задълбочи в работата си и опознаването на клиентите, като започне да прекарва по цял ден с тях, преди да избере най-подходящото послание.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види