Снимка: Jessica Lea

Омъжена на 3, разведена на 7 – две момичета от Етиопия

"Бях толкова малка в деня на сватбата си. Не знаех, че още същата вечер ще правим секс. Мислех, че съпругът ми ще изчака подходящия момент... че ще изчака да порасна.", казва Селенат, която е на 13 години, когато сключва брак.

За момичетата като Селенат, които се женят докато са още деца, бракът е началото на чести и незащитени сексуални контакти. Това логично води до ранна и рискова бременност.

"В началото просто заспахме един до друг. Но сватбарите тормозеха мъжа ми, докато не ме събуди. Тогава се случи всичко – не знаех какво точно става, защото бях много малка. Цялото семейство беше толкова развълнувано, че съм девствена, екзалтираха се от моите болка и крясъци... това беше всичко, което научих за брака.", разказва Селенат.

През последното десетилетие 58 милиона момичета в развиващите се страни – т.е. едно от три – се женят преди да навършат 18 години.

Етиопия е с един от най-високите проценти на ранни бракове в Африка. В района на Амхара, където живее Селенат, средната възраст за бракосъчетание при момичетата е под 15 години.

Запознайте се с Баюш. Тя се омъжва, когато е на 3 години.

Баюш живее на около час път с кола от селото на Селенат. Тя твърди, че момичетата трябва да ходят на училище, каквото и да става. И е права. Изследванията сочат, че образованието може да бъде най-важният фактор за намаляване на ранния и принудителен брак.

"Бях много млада, когато се ожених. Не помня много. Спомням си, че хората идваха у дома с добитък и казваха, че подаръците са за мен. Наистина не знаех какво се случва.", разказва Баюш.

След сватбата Баюш продължава да живее със семейството си, а съпругът й и неговите роднини гостуват по празници и други важни събития. "Трябваше да се преместя при мъжа ми, когато навърша 8 или 9 години. Но на 7-мия ми рожден ден поисках да отида на училище."

Именно тази молба слага край на нейния брак. Бащата на Баюш отказва да я изпрати на училище, но брат ѝ се намесва. Той предлага да плати таксите, ако Баюш остане в дома им. Това омилостивява бащата и момичето започва своето образование извън брачния обет.

"Сега баща ми ме подкрепя. Той казва, че е щял да съсипе живота ми, ако не беше отменил сватбата.", разказва Баюш.

Момичето получава подкрепа и от финансираната от Обединеното кралство програма Finote Hiwot ("Път към живота").

"Finote Hiwot ми помогна да остана в училище с учебници и химикалки, с различни материали, които ми трябваха, за да получа и завърша образованието си.", казва Баюш.

Програмата, която помага на най-малко 37 500 подрастващи момичета, а косвено и на много други, организира и дискусии в общността относно ранния брак в селото на Баюш. Тези разговори постепенно водят до промяна в поведението, което е основна стъпка към прекратяване на практиката.

Баюш често ходи на срещите. Когато чичо ѝ също решава да омъжи нейната малолетна братовчедка, Баюш се чувства длъжна да го разубеди.  

"Казах на вуйчо си всичко, което съм научила. Обясних му, че ще бъде по-добър човек, ако изпрати дъщеря си на училище. Казах му, че тя е невероятна и не бива да отнема бъдещето ѝ. И той ме послуша. Чувствам се толкова горда."

"Днес мечтая да завърша образованието си и да стана лекар, който да помага на хората. Чувствам, че нося отговорност за това.", Баюш.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види