Снимка: Getty Images

13-годишна активистка с номинация за Нобелова награда

Отъм Пелтие е само на 13 години, но вече има години активизъм зад гърба си. Срещна се лично с министър-председателя на Канада, присъства на Годишната Асамблея на Първите нации и вече е номинирана за Международната детска нобелова награда за мир.

151 номинирани за почетната награда бяха обявени наскоро и единственият кандидат на Канада е именно Пелтие. Тийнейджърката се застъпва за чистата питейна вода още от 8-годишна възраст. С мисията си Пелтие върви по стъпките на своята леля Жозефина Мандамин, която беше отличена за своя принос през 2016-та година.

Създадена през 2005-та година, Международната награда за мир се присъжда на деца, които имат принос в подобряване на живота на връстниците си по целия свят.

Пелтие е призната в международен план за своите заслуги. През 2015-та година тя беше поканена на Детската конференция за климата в Швеция. Целта на конференцията беше да се съберат деца от 32 държави, които да отправят своите искания към лидерите по света.

"Искам да споделя, че водата е наистина свещена. Водата е живот. Майката Земя не се нуждае от нас, ние се нуждаем от нея.“, казва Пелтие в своята реч.

Пелтие беше помолена да представи Джъстин Трюдо на годишната обща асамблея на Първите нации през 2016-та година. Тя беше подготвила реч, но за комуникация между двамата, бяха отделени едва няколко минути.

Казах му: "Много съм недоволна от избора, който сте направили.“, припомня Пелтие. "А той отговори: "Разбирам това“. И тогава започнах да плача.” Трюдо обещава да защити водата.

Сред своите вдъхновяващи подвизи е инициативата за спирането на магистралите в Канада за един час на 5-ти декември като начин за насърчаване на опазването на водата. По време на блокажа, Пелтие е подкрепена от своята майка.

"Плача, когато виждам какво се случва по света.", споделя момичето в призивите си за действие. "Не е редно да се борим за това, на всички ни се полага чиста питейна вода."

Тийнейджърката работи за повишаване на информираността относно опазването на водата в различни общности и сред младежите. "Имаме само една планета. И я унищожаваме. Не само в Северна Америка се нуждаем от чиста питейна вода – това е проблем за целия свят.“

Международната детска награда за мир ще бъде връчена на 4-ти декември в Холандия.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види