Рецепти от Голямата депресия

Декември обикновено е месецът, в който естрадни певци пълнят Зала 1 на НДК като пуйка, а обърканите емоции от Коледа и отминаващата година се подреждат в списъци: орехи, кори за баклава, цигари /да спра цигарите, да отслабна, да прекарвам повече време с баба/. Едва ли някой може да приюти носталгията и да я превърне в уют по-добре от бабите. Надарени с житейска мъдрост и способни да съчетаят всичко – от леопардов принт и скиорска шапка до грис халва и психоанализа, те винаги успяват да намерят правилните дрехи и думи. За една възрастна жена и нейното умение да споделя истории и храна ще ви разкажа днес.

Кларa Канучаристава известна на 91 години със своите рецепти от Голямата депресия в САЩ, заснети и качени в YouTube от внука ѝ Кристофър, който учи операторско майсторство. Нискобюджетните видеоклипове и рецепти от кухнята на Клара са далеч от естетиката на 24Kitchen и любителския професионализъм на MasterChef. Самобитният талант на винаги облечената в червено възрастна жена обаче не остава незабелязан и 2 милиона гледания по-късно тя издава готварска книга и dvd. Всеки епизод от Great Depression Cookinig, подобно на мадлените от "По следите на изгубеното време" потвърждава връзката на сетивата с паметта като представя една рецепта и спомените, които приготвянето и опитването ѝ пораждат. В разказите на Клара често се прокрадва травмата от детство, прекарано в нищета:

Наложи се да напусна училище, защото нямах чорапи. Не можехме да си позволим нищо.

Тя обаче споделя за преживяното с чувство за хумор и самоирония. Докато реже гъби, се обръща към камерата и с ледено изражение заявява, че "трябва да се внимава, защото понякога са отровни", а когато животът ѝ поднася глухарчета, прави салата. Умението да оцелява и да готви усвоява от италианската си майка, а основните съставки, които използва, не са за хора с чувствително небце и глутенова нетолерантност. Когато не редува картофи, паста, бял ориз и брашно, Клара ги комбинира и никога не пропуска да възкликне "Delicious!".В първия епизод от 2007 г. готви ригатони с грах и разказва за нелегалното производство на алкохол в мазетата преди отмяната на Сухия режим. В друго видео пържи яйца и си спомня как в училище разменя обяда си със съученичка и се сдобива със сандвич със спагети.

Клара и Кристофър снимат Great Depression Cooking в продължение на 5 години. Когато навършва 96 г. Клара вече няма сили да застава пред камерата. Напуска този свят на 98 г., но ни оставя безценни рецепти – за доматения сос на майка си и за живота. Въпреки че младостта ѝ е изпълнена с трудности заради исторически обстоятелства, които не може да промени, тя не им позволява да ѝ отнемат радостта – забавлява се, работи, помага на близките си, създава приятелства, среща голямата си любов, живее (и по свои думи се храни) пълноценно.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види