Невероятната история на Маргьорит Алиберт

Историята на Маргьорит Алиберт е история за оцеляването – тя е силна и волева жена, която успява да избяга от света на бедността, смесва се с френския елит и натрупва баснословно голямо богатство.

Известна е и като Маги Мелър, защото приема фамилията на мъж, с когото твърди, че сключва брак на 17 години. Това обаче се оказва само едно от четирите имена, които тя ще придобие.

Поради тежките условия, в които е принудена да живее, тя възприема любовта не като романтично чувство, а като начин за оцеляване и постигане на по-добър социален статус. В последствие тя става известна като любовница на принц Едуард VIII, както и като египетска принцеса. Въпреки това, до ден днешен историята й е по-известна като легендата за принцеса, избегнала наказание за убийството на своя съпруг.

Маргьорит е родена през 1890 г. във френско семейство, принадлежащо към работническата класа. Баща й работи като таксиметров шофьор, а майка й като слугиня. Когато по-малкият й брат е на четири години, е блъснат от камион и умира. Родителите на момичето я обвиняват за смъртта на брат й, защото, както твърди майка й, тя е трябвало да се грижи за него и за безопасността му. Заради този инцидент момичето е изпратено в сестрински интернат. Когато навършва 15 години, монахините я изпращат да работи като слугиня. На 16 години момичето е изхвърлено от имението заради връзка с непознат мъж, от когото е забременяла. Дъщерята, която тя ражда, е изпратена във ферма, разположена някъде в централна Франция.

След като Маргьорит остава на улицата, тя решава да се свърже със собственичката на местния бардак, за да може по някакъв начин да свързва двата края. От страни тя вече е видяла, че по-елитните проститутки, наречени куртизанки, имат достъп до по-висшето общество и успяват да заработят добри пари. Собственичката на бардака, мадам Денарт, с готовност приема младата Маргьорит. По-късно Денарт каза: "Тя беше любовница на всички мои най-богати клиенти, влиятелни хора от Франция, Англия, Америка и други страни. Направих от нея истинска дама. "

През 1907 г. момичето среща мъж на име Андре Мелер. Тя е само на 17, а той на около 40. Той е много богат собственик на великолепна конюшня, която Маги много обича да посещава. Андре й купува апартамент, в който могат да прекарат време заедно, като по този начин крият връзката си от обществото. В същото време тя взема фамилното му име за себе си, като твърди, че всъщност са били женени. Според фактите обаче Андре все още живее с първата си жена по онова време. Тази връзка не продължава дълго - двойката се разделя през 1913 година.

През 1917 г. Маги се запознава с Едуард VIII. По време на Първата световна война принцът на Уелс служи в британските войски във Франция, където вече е загубил девствеността си с куртизанка, услужливо предоставена му от негов приятел. Неговите военни събратя го съветват да натрупа повече сексуален опит и затова го изпращат при опитната вече Маргьорит. Известно време двамата поддържат страстни взаимоотношения, които обаче не продължават повече от година, след което принцът просто изгубва всякакъв интерес към момичето.

Тъй като Маргьорит печели прехраната си чрез ухажване и съблазняване на богати аристократи и известни личности, успява да си извоюва и сравнително добро финансово положение. Тя обаче иска нещо повече и през 1919 г. склюва брак с Чарз Лоран. Бракът обаче се оказва неуспешен, защото тя има доста свободолюбиви възгледи за живота и двамата прекратяват своя съюз едва шест месеца по-късно. В същото време Маргьорит получава това, което иска – бракоразводният процес й осигурява апартамент, конюшня, слуги и дори собствен автомобил.

Първата среща на Маргьорит Лоран и Али Кемал Фахми Бей се състои през 1921 г. По това време момичето придружава много богат бизнесмен, но Али изобщо не се смущава. Той е много богат и носи титлата "бей“, която се равнява на “лорд” или “принц”. Скоро Али се среща отново с Маргьорит и напълно очарован от нея, й предлага да се оженят и да живеят заедно в Кайро. Маги не се поколебава и приема предложението. Тъй като Али Кемал е изключително предпазлив човек, той иска двамата да подпишат предбрачен договор. Споразумението има само две разпоредби: първата позволява на момичето да носи западни дрехи, а втората съдържа параграф относно възможността за развод по нейно искане. В замяна на това тя се съгласява да приеме неговата вяра - исляма, благодарение на което има право на неговото наследство. Въпреки това, непосредствено преди сватбата, клаузата за развод е заличена от договора и е добавена нова, която позволява на Али да има още няколко съпруги.

Изобщо не е изненадващо, че подобен неравностоен брак не носи никакво щастие и на двамата. Жена като Маргьорит, която освен красива, е проницателна и независима, не може да се превърне в покорна, послушна и истинска ислямска съпруга, каквато Бей Фахми иска. Двойката става известна с множеството си скандали и побоища един над друг. С течение на времето Маргьорит става все по-недоволна от начина, по който съпругът й се отнася с нея, особено що се отнася до сексуалния им живот. В Египет се разпространяват слухове за предполагаемата хомосексуалност на съпруга й, а самата Маргьорит твърди, че дори е пострадала от някакъв неестествен сексуален акт. На 9 юли 1923 г. двойката заминава за спектакъла "Веселата вдовица" в Лондон. След като се връщат в хотела те се скарват сериозно, в резултат на което Али напуска хотелската стая за няколко часа. Около два сутринта се чуват три изстрела: Маргьорит застрелва съпруга си с пистолет Браунинг 32, който винаги държи под възглавницата си. Незабавно е арестувана, а той умира от нараняванията си след час.

Няколко години преди Маргьорит да убие съпруга си се опитва да изнудва принц Едуард, твърдейки, че е пазила всички скандални писма, които той някога й е писал. Преди съдебния процес тя решава отново да започне с изнудването. Андрю Роуз, който написва книга за нея, заявява следното: "Ние вярваме, че има около двадесет писма, които, така да се каже, са много нескромни. Принцът на Уелс казва нещо за воденето на война, която лесно може да бъде разбрана погрешно, прави груби изказвания за баща си и също не се поколебава да пише за собствените си сексуални фантазии. И това очевидно не са писмата, които той би искал да вижда целият свят."

Когато Маргьорит е съдена за убийството на съпруга си, никой не разбира какво се случва зад кулисите на процеса. Ако тя публикува писмата, които принц Едуард й е писал, това ще съсипе репутацията на английското кралско семейство и следователно членовете му са готови буквално на всичко, за да скрият това от обществото. Така е сключена сделка с длъжностните лица, която изисква пълното запазване на тайна относно миналото на Маргьорит, включително комуникацията й с принц Едуард. Вместо да осъди Маргьорит за убийство, съдът излага доводи относно жестокостта на съпругът й и в резултат съдебните заседатели освобождават Маргьорит. По време на процеса през септември 1923 г. цяла тълпа хора се събира на съдебните заседания. Хората дори изпращат слугите си, за да им пазят места в съдебната зала, а някои плащат за присъствието си.

След като и това изпитание преминава, тя се връща в Париж, където продължава да се издържа от различни връзки с аристократи и бизнесмени. Доживява до 80 годишна възраст. След смъртта й внукът й установява, че разкошният й начин на живот е бил финансиран от петима различни богати мъже.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види