Първата глуха и сляпа студентка на Харвард

Хабен Гирма е адвокат, защитник на правата на хората с увреждания, шампион в конкурс на Белия Дом за 2013 година, бална танцьорка, а вече и автор на книга. Храбрата жена е постигнала всичко това без слух и зрение!

Гирма е дете на етиопски и еритрейски имигранти. Израснала е в Оукланд, Калифорния. Родена е глухоняма и посещава държавно училище, където научава жестомимичния език, говори английски и брайлов език. Тя използва комбинация от средства за комуникация с хората около нея, включително система, която възпроизвежда разговора през клавиатура чрез Bluetooth с Брайлов четец в реално време. Така момичето получава възможност да участва в разговора наравно с нейните събеседници.

За мобилността и безпроблемното й придвижване се грижи куче водач. Така Гирма става първата глухоняма, завършила Юридическия факултет в Харвард през 2013 година. Оттогава тя работи като адвокат, защитник на правата на хората с увреждания, като се фокусира върху критични случаи и се бори за увеличаване на достъпа до онлайн материали за слепи.

Когато Гирма отива в колеж, тя се изправя пред предизвикателство още в кафето на учебното заведение. Менюто на стола е закачено на стената и тя не може да го прочете, затова се храни с каквото й сервират. Нейните съученици правят избор, докато тя няма тази възможност. По темата тя се шегува: "Ами ако на четвърта позиция има шоколадова торта, а не се сетят да ми предложат?" Затова тя моли менюто на стола да бъде достъпно за нея и по електронен път. Управителят обаче отказва, защото е прекалено зает, за да "реализира дигитализацията”. Тогава Гирма проявява упорство! Тя изтъква аргумента, че предприятията са длъжни да адаптират средата си за хора с увреждания и ако кафето откаже да направи тази стъпка, тя ще се обърне към съда. От този момент нататък това се превръща в нейна мисия и подход във всяка идентична ситуация, възникнала за нея или хора със сходни проблеми. 

Още когато я приемат в Харвард, Гирма знае, че иска да работи като юридически защитник на хората с увреждания. Тя създава поредица от системи, за да провокира училището по право да работи по-добре за нея и други в нейното положение - включително получаване на учебния материал в цифрова форма, за да може да са достъпни на Брайлов дисплей. По време на клас Гирма разчита на глас-транслитератор в задната част на стаята, който прави дискусията отворена и за нея.

След университета Гирма започва работа към организация с нестопанска цел за правата на хората с увреждания в Калифорния. "Една от основните ми цели е увеличаване на достъпа на хората с увреждания до технологии за адаптация в "реалния" свят." Юристката вече има спечелено дело за създаване на онлайн библиотека за незрящи.

Гирма разказва своята житейска история в новата си книга Haben: The Deofblind Woman, която провокира законодателството на Харвард. Със своята история тя се надява да даде нова гледна точка и перспектива за живота на хората с увреждания: "Надявам се всички да успеят да се дистанцират от себе си и да видят хората с увреждания като способни и кадърни. Ако премахнем бариерите, може да има огромно и ефективно включване от гражданите в нервностойно положение!"

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види