Да се разведеш на 11, за да спасяваш децата булки

На 2-годишна възраст йеменската кинорежисьорка Хадиджа Ал-Салами вижда как баща й пребива майка й. Нараняванията са толкова тежки, че я приемат в спешното отделение на близката болница.  

Баща й не понася наказание за стореното. А Ал Салами на 11-годишна възраст, вече е омъжена! Против волята си. Несъгласието и бунтът й намират камера, която да заснеме и разкрие страданията на момичетата в Йемен, където една от три, булките са деца. Кампания й се нарича "Момичета, а не булки!"

"Използвах камерата като инструмент за борба, като оръжие.", разказва Ал-Салами, която вече е на 48 години, в телефонно интервю пред фондацията Thomson Reuters в Париж, преди изявата си на международната среща на върха на "най-силните жени". "Когато израствате в много консервативно общество, където тежестта на традицията маргинализира правата на човека и личната свобода на жените не съществува... остава ви само един избор: и това е да се противопоставите."

Ал-Салами е една от почти 50-те жени, участващи в събитието. Тя е един от първите създатели на филми в Йемен и става популярна с историите за момичета, които отказват да носят воала. В Йемен, една от най-бедните страни в Близкия изток, 32% от момичетата стават съпруги преди 18-ия си рожден ден, а почти 10% сключват брак с навършване на 15 години. 

"За съжаление, жените са жертви на насилие навсякъде по света. Просто начините, по които ги малтретират, са различни. Нуждаем се от помощта на всички, за да се преборим с тези ужасни традиции.", казва Ал-Салами. "Успях да преодолея всички трудности. Това ми даде много сила да направя нещо и за другите, които се страхуват да говорят."

Но тя редовно се връща в родината си, за да прави филми - най-вече тайно - и да разкрива проблемите с правата на жените.

"Йемен е може би най-лошото място за деца в момента.", каза Торнинг-Шмид, първата жена премиер на Дания. "Те умират от глад. Взех едно от тези деца на ръце, тя беше на 8 месеца, но имаше тежестта на новородено." Повече от 12 милиона деца в Йемен се нуждаят от помощ, а 360 000 от тези под 5 години са сериозно недохранени, според данни на UNICEF.

"Това, което се случва с Йемен през последните пет години, разбива сърцето ми. Цялото население живее сред бомби.", каза Ал-Салами. Според Торнинг-Шмит, въпреки насилието в региона, децата, които е срещнала в Йемен, все още мечтаят за промяна. "Всички малки момичета там искат едно и също – да ходят на училище, не да се женят. През каквото и да са минали, в очите им още се вижда пламъкът на надеждата."

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види