Снимка: Ammar Awad

Авигдор Либерман: "Царят на нощта", станал съперник на Нетаняху

Джона Мандел от Франс прес

Авигдор Либерман, някогашен нощен охранител, станал политик с кариера, изпъстрена със скандални изявления, се превърна от стратегически съюзник на израелския премиер Бенямин Нетаняху в един от най-яростните му опоненти.

61-годишният Либерман, роден в бившата съветска република Молдова, емигрира през 1978 г. в Израел, където отбива военна служба и работи известно време като нощна охрана.

Медиите му прикачиха прякори като "Царя", "Распутин" и "КГБ" - намек за властното му поведение и произхода му, заради който бавният му говор на иврит е запазил силен акцент.

С диплома по социални науки, той става член на Ликуд - голямата дясна партия и се изкачва по всички стъпала на йерархията до шеф на кабинета на Бенямин Нетаняху при първия му мандат (1996-1999 г.). Като ментор на "Биби" той има голяма заслуга за неговото издигане. През 1999 г. обаче създаде своя дясна партия - "Израел Бейтену", възползвайки се от вота на един милион израелци, емигрирали като него от бившия Съветски съюз - електорална база, която той разшири.

От 2001 г. той е заемал различни министерски постове, включително на външните работи в правителството на Нетаняху (2009-2012 г. и 2013-2015 г.). Именно като глава на израелската дипломация той стана "черната овца" за Европейския съюз, след като обвини блока, че води политика, прекалено пристрастна към палестинците и враждебна спрямо евреите.

През ноември той подаде оставка като министър на отбраната в правителството на Бенямин Нетаняху в протест срещу споразумение за примирие с палестински групи в ивицата Газа, осъждайки го като "капитулация пред тероризма". Неговата оставка допринесе за падането на коалиционото правителство. На последвалите избори през април партията му спечели пет от 120-те места в парламента. Либерман обаче поиска закон за задължителна военна служба за ултраортодоксалните младежи в замяна за участието му в коалиция. Понеже не бе постигнато съгласие, парламентът беше разпуснат и нови избори бяха насрочени за 17 септември. Сега социологическите изследвания прогнозират за партията му дузина депутатски места, което в раздробения израелски политически пейзаж би могло да направи подкрепата му ключова за за всяка евентуална управляваща коалиция.

Либерман е известен със скандалните си изказвания, например че палестинският президент Махмуд Абас е "дипломат - терорист" (2014 г.), че израелските араби, нелоялни към Еврейската държава, "заслужават да бъдат обезглавявани с брадва" (2015 г.), или че Бенямин Нетаняху е "лъжец, измамник и мошеник" (2016 г.).

Предизборната му кампания за вота на 17 септември е фокусирана върху "опасностите" за Израел да се превърне в "държава на Халака (еврейския религиозен закон), управлявана от религиозния юдаизъм, с управляваща коалиция, в която ултраортодоксалните партии ще са обединили сили с религиозни секти, които той нарича "месиански".

Либерман, женен с три деца, не е привърженик на идеята "Велик Израел", защитавана от лобито на заселниците, но живее в Нокдим - еврейска колония близо до Витлеем на окупирания Западен бряг. Той преценява като нереалистичен мира с палестинците, но твърди, че е готов да се опита да го постигне. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види