Шинджиро Коидзуми, изгряващата звезда на японската политическа сцена, влиза в правителството

Линда Сийг от Ройтерс

Новият японски министър на околната среда Шинджиро Коидзуми, син на харизматичния бивш премиер Джуничиро Коидзуми, редовно е сочен от избирателите като депутата, който според тях трябва да застане начело на правителството, когато премиерът Шиндзо Абе се оттегли. След като днес Абе обяви промени в кабинета, трийсет и осем годишният Коидзуми стана третият най-млад депутат, който става министър в следвоенната история на Япония.

Коидзуми, когото обикновено наричат Шинджиро, за да не го бъркат с баща му, миналия месец влезе в новините, когато съобщи, че скоро ще се жени и ще става баща. Той обяви, че ще сключи брак с 42-годишната Кристел Такигава, френско-японска телевизионна знаменитост, известна като лице на успешната кандидатура на Токио за домакин на Летните олимпийски игри през 2020 г. Медиите цитираха думите на Коидзуми, че обмисля да вземе отпуск по бащинство, когато детето се роди в началото на следващата година - спорен ход в Япония, където все още е прието жените да се занимават с отглеждането на децата. Той се изказа в подкрепа на идеята на семейните двойки да бъде разрешено да носят различни фамилни имена - практика, която е забранена според сегашното законодателство за официалните документи.

Като министър на околната среда Коидзуми може да се озове в трудно положение, имайки предвид, че Абе държи на ядрената енергетика. Старият Коидзуми, вече оттеглил се от парламента, беше яростен критик на атомната енергетика след ядрената криза на "Фукушима" през 2011 г.

Младият Коидзуми и преди е заемал пост в кабинета. През 2014 г. той е назначен за парламентарен заместник-министър по възстановяването на пострадалия от цунами регион Тохоку. "Досега Шинджиро е бил предимно изпълнител и не е ясно какви са политическите му умения", казва професорът от Токийския университет Ю Учияма. "Сега това ще стане ясно", добавя той.

Коидзуми е казвал преди, че прекалено ранното заемане на висок пост е рисковано, но хора, които го познават, твърдят, че той може би не иска да чака прекалено дълго, преди да се устреми към премиерския пост. "Той е млад човек и бърза", каза един политически източник, пожелал анонимност.

Абе, завърнал на власт през декември 2012 г. с обещание да даде тласък на икономиката и да укрепи отбраната, е напът през ноември да стане най-дълго управлявалият премиер в Япония. Мандатът му като председател на Либералдемократическата партия (ЛДП), който му гарантира премиерството, ако ЛДП е на власт, приключва през септември 2021 г. Правилата в партията трябва да бъдат променени, в случай че той иска нов мандат.

Коидзуми споделя някои от консервативните възгледи на Абе (отдава почит на загиналите във войните в спорния храм Ясукуни), но на изборите през 2012 г. за ръководство на партията е гласувал за друг кандидат. Той си създава имидж на реформатор, но внимава да не обиди по-старите.

Коидзуми е завършил частен университет в Япония и има магистърска степен от Колумбийския университет в Ню Йорк. През 2009 г., когато ЛДП бе изхвърлена от властта за три години, той спечели място в долната камара, овакантено от баща му.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види