Снимка: David Dibert

Предвиждат 4 годишно мълчание за символа на Лондон Биг Бен

Tереза Мей не одобрява дългото замлъкване на часовника

Депутатите от британския парламент ще преразгледат плановете символът на Лондон Биг Бен да запази мълчание за 4 години, докато бъде ремонтирана часовниковата кула, съобщи в. "Дейли мейл".

Три парламентарни комисии са одобрили плана за ремонта, преди той да бъде приет окончателно от комисия на Камарата на общините с председател Джон Бъркоу. Вчера обаче депутатите казаха, че не са имали представа, че подписите им са обрекли на 4-годишно мълчание най-голямата камбана на един от най-разпознаваемите символи на британската столица.

Причината Биг Бен да бъде изключен, е да бъде осигурена безопасността на работниците, като се предотврати евентуално увреждане на слуха им. Членове на парламента изразиха гнева си от обявения срок за ремонта.

"Кажете на горките галеници да си сложат слушалки", каза Николас Соумс.

Депутатът от партията на либералните демократи Том Брейк заяви, че ще поиска преразглеждане на плановете. Камбаните на часовниковата кула са биели дори по време на война от 150 години до днес и идеята да запазят мълчание от следващия понеделник предизвика недоволство.

Реставрацията за 29 милиона британски лири ще коригира пукнатините по кулата с официално име Елизабет, както и часовниковия механизъм. Камбаните ще звучат само за специални поводи, като Нова година например.

Парламентарните власти казаха, че е "неприемливо" работниците върху скелето около кулата да търпят камбанния звън и да носят слушалки. Според законодателството на Европейския съюз защитните слушалки трябва да бъдат използвани на работното място в краен случай.

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей също не е съгласна Биг Бен да замлъкне за 4-годишния период за реставрация на часовниковата кула, предаде Ройтерс.

Тя се присъедини към други политици, които възразиха срещу плановете голямата камбана, която звъни на всеки час от 157 години, да спре да бие, за да се обезпечи безопасността на работниците.

"Разбира се, ние искаме хората да работят в безопасни условия, но не е правилно Биг Бен да замлъкне за четири години", каза Тереза Мей.

Коментарите на Тереза Мей бяха по-сдържани от тези на министъра по въпросите на Брекзит Дейвид Дейвис, който нарече идеята "лудост".

Едно от предложенията как Биг Бен да не бъде обречен на дългогодишно мълчание и слухът на работниците да не бъде застрашен, е реставраторите да носят слушалки за 500 британски лири, които предпазват от висок шум, но дават възможност на работещите да чуят колегата си в непосредствена близост. Друг вариант е да бъде записан камбанния звън на Биг Бен и записът да озвучава центъра чрез високоговорители. Възможно е също камбаните да бият на по-голям интервал от 15 минути и така да бъде намалено вредното въздействие върху работниците, както и мъжете да работят на смени денонощно, за да продължи ремонтът две вместо четири години. 

 

 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види