Снимка: Pixabay

Историята на един от символите на Лондон - Биг Бен

Най-фотографирания монумент на Великобритания

Един от символите на Лондон - часовникът на кулата Елизабет на британския парламент, известна с неофициалното си название Биг Бен, замлъкна днес заради ремонтна дейност, която ще продължи четири години. По този повод Франс прес предлага интересни факти и цифри: 

Името

Часовниковата кула - най-фотографираният монумент на Великобритания, често е наричана Биг Бен. В действителност това е наименованието на голямата камбана. Викторианската кула е кръстена Елизабет през 2012 г. в чест на настоящия суверен кралица Елизабет Втора. Съществуват две теории за произхода на наименованието Биг Бен. Според едната то е вдъхновено от инженера Бенджамин Хол, чието име е изписано върху камбаната. Втората гласи, че часовникът е кръстен в чест на Бен Каунт, боксьор от 19-и век в тежка категория. 

Камбаните 

Биг Бен тежи 13,7 тона при височина 2,2 метра и диаметър 2,7 метра. Камбаната звъни на всеки час в тон "ми" със сила на звука 118 децибела. Теглото на чукчето е 200 килограма. Компания на голямата камбана правят четири по-малки, които звънят на всеки четвърт час. Всеки от четирите циферблата на часовника е с диаметър 7 метра. Римските цифри са с дължина 60 сантиметра. Големите стрелки, обозначаващи минутите, са изработени от мед и са дълги 4,2 метра. Теглото на всяка една от тях е 100 килограма. По-малките стрелки са от бронз. Те са по-къси - 2,7 метра, но са по-тежки - 300 килограма. 

Кулата

Кулата е висока 96 метра и има 11 етажа. Стъпалата до камбанарията са 335, а до фенера - 399. Голямата камбана е монтирана през октомври 1858 г. Часовниковата кула е завършена през 1859 г.

Часовникът започва да работи на 31 май същата година, а звукът му отеква за първи път на 11 юли. 

Предишни спирания

Биг Бен замлъква само два месеца след като "започва служба" заради повреда на чукчето, което в крайна сметка е подменено. Първото спиране продължава четири години. 

През април 2013 г. Биг Бен спира да звъни по време на погребението на Маргарет Тачър - първата жена министър-председател на Великобритания. 
Камбаните замлъкват и за инспекция през октомври 2005 г. и за продължила 7 месеца поддръжка през 2007 г. Спирания има и между 1883-1885 г., през 1979 г. (девет месеца), 1956 г. (шест месеца) и 1934 г. (два месеца).

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види