Бивш член на банда излежа 7 години в затвора, а после промени живота си!

"Образованието ме реабилитира."

Да израснеш в рискова среда и да попаднеш в затвора е сериозно предизвикателство. Повечето хора попадат в порочния цикъл на престъпния живот и остават в него до края. Но 28-годишният Ричард Гамара е по-различен. Той е бивш член на мафията, който след седем години в затвора получава магистърска степен по обществено здраве от Бръшляновата лига. Гамара, като много други недооценени младежи и затворници, някога е бил жертва на обстоятелствата. Днес той е устойчив модел за подражание.

"Той е уникален.“, казва Робърт Фулилов, професор от Колумбия, който вдъхновява Гамара да направи скок към висшето си образование. "Той е отличник!“

Гамара е най-малкото от пет деца в семейство на колумбийски емигранти. И въпреки че родителите му са лекар и учен и настояват децата им да получат добро образование, Гамара обявява бунт на семейните ценности. До 16-тата си година, той е член на "Латино Кралете” – популярна банда в САЩ. През 2004-та година е арестуван в гимназията за притежание на пистолет.

"Това не ме промени“, разказва Гамара. "Връщах се отново и отново и вършех престъпления. Продължавах да се забърквам в неприятности!"

Така на 19 години Ричард се озова зад решетките на затвора Уудбърн в Ню Йорк. Осъден за нападение и обвинения за оръжие. Въпреки злополучното течение на обстоятелствата, именно в затвора Гамара получава две срещи, които го вдъхновяват за промяна.   

Първа среща: с дъщеря му Изабела. Втората: предложение за образование.

Докато е в затвора, Гамара се среща с Робърт Фулилов, преподавател в училището за обществено здраве на Университета на Колумбия. Фулилов преподава на Ричард и други затворници. У Гамара той разпознава желанието и нуждата от промяна и образование.  

"Няколко добри ученици винаги се открояват“, каза Фулилов. "Казах му: "Ела в Колумбия. Ще ти помогна. "

Гамара обаче се колебае. До денят, в който на посещение не идва Изабела – 4-годишната му дъщеря! Тя не може да разбере защо баща й е до стъклена стена и се опитва да стигне до него. Срещата е още по-тежка, защото Изабела се възстановява от лечение на рак на мозъка.

"Това наистина ме пречупи. Казах си: "Трябва да се прибера при това момиче.“, споделя Ричард.

През 2013-та година Гамара излиза от затвора. Веднага след това се свързва със своя преподавател и две години по-късно Ричард завършва с две образователни степени.

Достъпът до образование в затвора не е лесна задача. Докато 68% от затворниците имат средно образование в САЩ, само 28% от тях получават бакалавърска или магистърска степен, докато са лишени от свобода, според Бюрото на статистиката на правосъдието. Според проучване, образованието може да намали рецидивизма с 40%. За целта е нужно законодателствo и по-сериозна подкрепа на образованието в затворите.

"Трябва да предоставим възможности на хората, за да можем да прекъснем циклите на рецидив“, казва Гамара пред NBC New York. "Смятам, че е важно хората, които имат този опит, да бъдат на масата, когато се взимат решения и се създават програми.”

Гамара се надява да се присъедини към Министерството на здравеопазването в Ню Йорк, където иска да участва в изготвянето на политики към уязвимите групи.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види