Снимка: Getty Images

Срещата Ким-Путин изпраща сигнал на САЩ

Джош Смит от Ройтерс

Утре севернокорейският лидер Ким Чен-ун ще се срещне за пръв път с руския президент Владимир Путин. За Ким, който се надява да се покаже като сериозен световен играч, тази среща на върха се очаква да бъде натоварена със символно значение. Тя едва ли обаче ще доведе до облекчаване на тежките санкции срещу КНДР, към което Ким се стреми.

След като преди два месеца втората му среща на върха с президента на САЩ Доналд Тръмп приключи без споразумение, срещата му с Путин ще послужи като напомняне на Вашингтон, че Ким разполага и с други опции в региона в подкрепа на лидерството му.

Севернокорейският лидер вероятно ще иска да получи по-голяма помощ от единия от двамата си основни поддръжници, но Русия няма да може да даде много. Фокусът на срещата на върха ще е повече върху демонстрирането на дружба, а не върху ови инвестиции или помощ, заявиха анализатори.

"Когато Ким се срещне с Путин, той ще поиска икономическа помощ и едностранно облекчаване на санкциите. Москва е малко вероятно да удовлетвори желанията му", каза Артьом Лукин, преподавател в Далекоизточния федерален университет във Владивосток.

Срещата ще се състои именно в кампуса на това висше училище.

"Бидейки член на Съвета за сигурност на ООН с право на вето, Москва едва ли може да си позволи да накърни собствения си авторитет, дори и в името на дружбата с Ким", каза Лукин.

Макар Русия да твърди, че напълно спазва санкциите, които бяха наложени и с нейния глас, тя се присъедини към призивите на Китай наказателният режим срещу Северна Корея да бъде смекчен, като признание за предприетите стъпки да ограничи изпитанията на ядрени оръжия.

"Стъпките на КНДР към постепенно разоръжаване би трябвало да бъдат последвани от облекчаване на санкциите", каза руският министър на външните работи Сергей Лавров на заседание на Съвета за сигурност на ООН в края на миналата година.

Вашингтон обвини Русия, че "мами" със санкциите, и заяви, че разполага с доказателства за "последователни и широкообхватни руски нарушения".

През февруари Ройтерс съобщи, че руски танкер е нарушил международните търговски санкции, като поне четири пъти между октомври 2017 и май 2018 г. е прехвърлял в открито море гориво на севернокорейски плавателен съд.

Миналата седмица руски депутат заяви пред агенция Интерфакс, че Северна Корея е поискала от Москва да позволи на работниците й да продължат да работят в Русия въпреки санкциите, които изискват до края на годината те да бъдат изгонени.

"За Ким е особено болезнен въпросът за севернокорейските работници в Русия", каза Антъни Рина, специалист по руско-корейските отношения в "Сайно-НК" (Sino-NK), уебсайт за анализи, свързани с региона.

"Ким вероятно ще поиска от Русия някакво поле за маневриране, макар че на Москва ще й е трудно да направи услуга на Ким, защото иска да гради имидж на отговорен играч в света", добави той.

САЩ заявиха, че според тях Пхенян печели по над 500 милиона долара на година от своите почти 100 000 работници в чужбина, включително 30 000 в Русия.

Според непубликувани доклади на Москва до Съвета за сигурност на ООН Русия през 2018 г. е върнала в родината им близо две трети от севернокорейските работници.

В доклад, със съдържанието на който се запозна Ройтерс, се казва, че за 2018 г. броят на севернокорейците с разрешителни за работа в Русия е намалял на около 11 500.

След разпадането на Съветския съюз руско-севернокорейските отношения загубиха силата си. Загубата на помощта на Москва често се сочи като един от факторите, довели до глада през 90-те години, който отне живота на стотици хиляди севернокорейци.

След като в Москва през 1999 г. президент стана Путин, бащата на Ким Чен-ун - Ким Чен-ир, започна да работи за подобряване на отношенията. Преди внезапната си смърт през 2011 г. той беше посетил Русия три пъти.

Москва може да се съгласи например на някакви ограничени по мащаб проекти като автомобилен мост между двете страни над река Тумъндзян (на корейски Туманган, на руски Туманная) или да предостави по-голяма хуманитарна помощ, заяви Лукин.

По-рано през тази година Русия изпрати на Северна Корея над 2000 тона жито чрез Световната програма по прехраната. Руски депутати заявиха, че Москва може да прати на КНДР до 50 000 т.

Според ООН Русия е продължила да продава на Северна Корея значителни обеми петрол, макар официално все още да действат ограниченията на санкциите.

През март севернокорейските държавни медии съобщиха, че в Москва е имало официална среща, на която е било сключено споразумение "за засилване на контактите и диалога на високо равнище на полето на политиката и активно сътрудничество в икономическата и хуманитарната област".

Въпреки че е малко вероятно Москва да рискува авторитета си в ООН, като наруши открито санкциите, Путин може да обещае да не подкрепя каквито и да било нови санкции, каза Лукин.

"Ким може да очаква приятелски прием тук и може би някаква възможност да получи политическа и икономическа подкрепа от Путин", добави той.

 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види