Кой има най-големи шансове да преживее "Игра на тронове"

Когато избереш да "играеш на тронове", за теб има два възможни изхода – или печелиш играта, или умираш. Въпросът, който всички фенове на сериала продължават да си задават вече седма година подред, е кой от всичките герои държи в ръката си печелившите железни зарове.

Ако сте от мъжки пол, не е от знатен произход, склонни сте към предателства, но същото време си падате по живота, шансовете да не изкарате дълго са много големи.

След часове гледане това е присъдата на двама епидемиолози, чиято задача била да дадат "научно становище" за това какво е нужно, за да можеш да удължиш максимално живота си, ако наистина живееш в света на популярния сериал "Игра на тронове". Естествено това била само една от целите, а другата е по-скоро доста по-егоистична:

"Втората цел беше да получат участниците в изследването извинение, за да изгледат наново наличните вече седем сезона преди последният най-накрая да се появи" - признават авторите на изследването. "Смъртта е сигурна, но моментът не е. Смъртност и оцеляване в сериала "Игра на тронове", Рейдар Листад и Бенджамин Браун, които работят в университет "Маккуори", Синди, Австралия.

Въпреки причината за своето съществуване, изследването идва точно навреме, за да утоли все по-засилващата се абстиненция на заклетите фенове на сериала и да хвърли малко повече светлина върху живота и смъртта, най-вече върху смъртта на любимите ни герои във Вестерос.

Проследявайки съдбите на най-популярните персонажи в сериала, учените предлагат някои доста любопитни заключения. В изследването им са включени 330 герои, повече от тях са мъже и не са от знатен произход.

До края на седми сезон повече от половината от вече са се простили с живота си, при това по особено жестоки начини, най-често срещаните сред които са рани от битки, екзекуции, изгаряне, удавяне или отравяне.

Всъщност за всичките 67 епизода сме имали удоволствието да се насладим само на два случая на естествена смърт. Това определено не е в полза на останалите все още живи герои, а съдейки по посоката, в която е поел сериалът в края си, случаите на насилствената и особено жестока смърт е много вероятно да започнат да се увеличават в геометрична прогресия.

Взимайки предвид възможно най-много променливи, изследователите са направили и предположения за това кои от героите в сериала е по-вероятно да преживеят края на по всяка вероятност най-бруталния от всички сезони, който ни очаква през април тази година.

"Игра на тронове" е пословичен с това, че всеки един от героите може да бъде пратен на оня свят във всеки един момент, но данните показват, че шансът някой герой да умре в първия час след своето екранно появяване е само 14%. Това означава, че умирането обикновено настъпва след като сме опознали, харесали или окончателно намразили някой персонаж поне в рамките на няколко епизода.

Сравнението между второстепенните персонажи и тези с главна роля към действието не са в полза на важните герои, защото при тях шансът да гризнат меча е около два пъти и половина по-голям. В допълнение на това звездите са в още по-незавидна позиция, ако героят е не само с водеща роля, но е и сред най-популярните, вероятност да не дочака края на сериала при готините е шест и половина пъти по-голяма в сравнение с останалите.

Това наистина са лоши новини за любимците на публиката, но се оказва, че смъртта не е непременно задължителна. Ако героят извърши предателство и премине на страната на враговете си, шансовете да бъде убит намаляват. Това от своя страна означава, че героите, които остават верни на каузата си докрай, срещат същия този край много по-бързо и сигурно. Затова заключението на учените е, че в сериала най-трудно се оцелява, ако си чаровен мъж от простолюдието, който не е склонен на предателства.

Така стигаме до хипотезите. Една – след като Санса И Аря Старк са жени от знатен произход, които са верни единствено на себе си, шансовете им да доживеят края на сериала са значително по-големи от тези на много от останалите.

Макар да е истина, че тези две млади жени остават верни на дом "Старк", те поне няколко пъти са сменяли съюзите си. Аря, когато отиде да се обучава при последователите на Многоликия бог, Санса, когато се омъжи за Джофри Баратеон, например.

Денерис Таргариен и Церсей Ланистър, от друга страна, също са със знатна кръв, но с много малък свободен ход по отношение на страна, която заемат, а това не говори добре за шансовете им за оцеляване, особено силно важи това за случая с Церсей, както повечето от вас вероятно си спомнят.

Всъщност верността се оказва толкова голям фактор, че шансовете на Денерис да изкрета до края на осми сезон се оценяват много по-ниско от тези на Джон Сноу или на Тирион Ланистър.

Въпреки че и двамата имат съмнителни позиции във фамилиите си, което прави пътят им към крайната победа доста тежичък, авторите на проучването са на мнение, че и двамата още са в играта, най-вече защото са склонни често да сменят съюзниците.

Едва ли има по-хлъзгав герой от Тирион, който е готов да се сприятели с всеки или да убие собствения си баща, за да постигне целите си. А колкото до Джон, макар той да се възприема като един от най-благодетелните и морални персонажи, не му представляваше никаква трудност да напусне редиците на Нощната стража.  

Естествено, всичките тези предположения са направени по логически път, което не говори много добре за вероятността да се сбъднат. В "Игра на тронове" хубавият обрат винаги е за предпочитане пред логиката. Така че не ни остава нищо друго, освен да чакаме и да разберем…

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види