Анка Ламбрева – първата българка, обиколила света

На вашето читателско внимание и втората история от невероятно ценната за нашата колективна българска памет книга "Българите – забравените постижения". Благодарение на автора Делян Момчилов и екипа от експерти, с който работи, ви срещаме с историята на карловката Анка Ламбрева – пътешественичка и човек, посял знанието за България на редица места по света. Открийте за останалите българи и техните постижения, за които изданието напомня.

Впечатляващият живот на Анка Ламбрева започва през зимата на 1895 г., когато се ражда в голямо, сплотено, но бедно карловско семейство. Още от малка Анка впечатлява със своята любознателност и интерес към света. Желанието да учи я отвежда в Пловдив, където завършва прогимназиален клас. За да продължи обучението си, Анка е принудена да работи като слугиня. През 1918 г. се установява в София, където записва медицина.

Губи родителите си и в следващите години работи усилено, за да помага на семейството си. Късметът й се усмихва, когато тя случайно разбира, че набират студенти за Медицинския университет в Цариград. Анка печели стипендия и заминава по пътя на своите мечти.

В Цариград, след като получава медицинското си образование, тя започва работа в болницата на сестринското училище. По време на нейно дежурство, благодарение на своевременната й намеса, тя спасява живота на мистър Тейкон. Младият мъж не забравя животоспасяващата помощ на Анка и в знак на благодарност й праща покана и билет за Нова Зеландия, където живее със семейството си. Той също така предлага на Анка работа, свързана с болната му дъщеря. Анка приема поканата, качва се на парахода, откъдето започва нейното няколкомесечно пътуване през Египет, Индия, Цейлон (днешна Шри Ланка) и Австралия.

Анка благополучно пристига в Нова Зеландия и поема грижата за дъщерята на мистър Тейкон. В екзотичната държава тя осъзнава, че почти никой не знае за страната й и решава да изнася научнопопулярни семинари за България, които за кратко време предизвикват голям интерес. Анка се оказва увлекателен разказвач, което достига до ушите и на новозеландската преса, те я канят да напише статии в няколко местни вестника.

Ламбрева предприема и много пътешествия из Нова Зеландия, за да опознае по-добре местното население – живее известно време при маорите.

Години по-късно сърцето кара Анка да тръгне наобратно към дома, тя избира да мине през другата част на земното кълбо, посока Хаваите. По време на пътешествието си карловката посещава Таити, Фиджи. Преминава и през цяла Канада и САЩ, докато не достига една от най-източните точки в Северна Америка – остров Нюфаундленд. Оттам с параход Анка предприема трансатлантическо пътешествие до Англия. Тя сбъдва и една от най-големите си мечти да лети със самолет над Ламанша.

Връща се в родното Карлово, където е посрещната сърдечно от роднини и познати. Започва да води беседи за пътешествията си и наученото, пише книги. Но авантюристичният дух на Анка не й дава покой и тя предприема следващото пътуване, този път към Иран. В Техеран тя се занимава с хуманитарна дейност. С избухването на Втората световна война, въпреки че местното население я приема много добре, от политическа гледна точка българката се оказва на вражеска територия.

Поради неблагожелатели в местната управа тя е заточена в политически лагер в Ливан.

Но заради големия брой военноплеменници и дефицит на медицински лица, Анка е преместена на работа в болничната част.

Тук тя помага на много ранени войници, случайно се запознава със своя бъдещ съпруг – Райян Ахмад Дин Абесте. След освобождаването от съюзническите сили двамата заминават за Иран, където се женят. Съпругът й е земевладелец. В Иран Анка продължава със своята хуманитарна дейност, като насочва енергия в благоустройство на тези места. Благодарение на нея са прокарани нови водоснабдителни системи, построяват се болници, училище и културен център. Продължава с просветната дейност относно българските културни ценности и история.

Пътешествията й по света не спират. След смъртта на съпруга си, вече на повече от седемдесет години, Анка решава да предприеме последното си голямо пътешествие – обратно към България.

Карловката пристига в родния си град с безброй истории, фотографии и впечатления от над 45 държави и готова да разкаже на общността. Дарява голяма част от запазените спомени в музеи в Пловдив и Карлово. Пише и книги – "Из моята околосветска обиколка", "Царицата на Южните морета", и "Анна".

Смелата Анка Ламбрева напуска земната обител през февруари 1976 година, като остава в историята като една от първите велики българки – пътешественички и родолюбки.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види