Снимка: Regis Duvignau

Президентът Еманюел Макрон черпи нова енергия от дебатите с френските граждани

Мишел Роз от Ройтерс

В пика на кризата с "жълтите жилетки" във Франция на съпругата и близките сътрудници на президента Еманюел Макрон е било показано къде е противоядреният бункер в Елисейския дворец в случай, че антиправителствените протестиращи се опитат да нападнат президентството.

Стряскащото разкритие от в. "Журнал дю диманш", което не беше отречено от кабинета на президента, показва колко разтревожен е бил вътрешният кръг на Макрон от предизвикателството към властта му, докато той се стремеше да уталожи народния гняв.

Шест седмици по-късно Макрон отново е в настъпление и проучванията на общественото мнение показват съживяване на пострадалата му популярност. Успешните участия в три публични дебати с кметове и разочаровани избиратели вдъхнаха нова енергия на президента и разсеяха мрачното настроение в канцеларията му. 

В Бур-дьо-Пеаж, в южния департамент Дром, Макрон се появи необявено на местен дебат, запретна ръкавите на ризата си и в продължение на няколко часа разясняваше политиките си, които целят съживяване на растежа и създаване на нови работни места.

"Това беше онзи Еманюел Макрон, когото помня, духът от предизборната кампания се върна", каза сътрудник, който е работил с Макрон в президентската предизборна кампания в периода 2016-2017 г.

"Жълтите жилетки", наречени така по светлоотразителните жилетки, които френските шофьори трябва да държат в колите си, поставиха Макрон в отбранителна позиция в края на миналата година. Първите им протести срещу повишаване на цените на горивата, което Макрон впоследствие отмени, прераснаха в по-общо движение срещу политическия елит и неравенството и предизвикаха някои от най-тежките улични прояви на насилие в Париж от десетилетия.

Въпреки подобряването на рейтинга му Макрон каза на журналисти в полет за Египет в неделя, че все още се чувства сякаш "стъпва по тънък лед".

Същия ден обаче 10 000 проправителствени демонстранти преминаха в шествие под дъжда в отговор на протестите на "жълтите жилетки". Те бяха далеч под единия милион граждани, които се събраха в подкрепа на генерал Де Гол в шествие, което помогна да се сложи край на бунтовете от май 1968 г., но гледката все пак беше добре дошла за привържениците на Макрон, които се питаха дали той може да си възвърне популярността.

Друга малка победа за Макрон е, че засега той изглежда е успял да промени наратива на влиятелните френски денонощни новинарски канали.

Бягащите надписи на телевизия Бе Еф Ем, по които е обсебен пиар екипът на Макрон, се промениха от "Макрон с гръб до стената" през декември на "Ще излезе ли от това Макрон победител?" миналия уикенд.

Дори опонентите на Макрон признават, че той се е представил добре на срещите с обществеността, част от двумесечен национален дебат, за който Макрон обещава, че ще повлияе на политическите му решения. На тях той изглеждаше уверен в себе си докато присъстващите го засипваха с въпроси.

"По отношение на формата представянето беше успешно. Беше доста красив момент. Французите обаче очакват нещо повече от въпроси без отговор", каза депутатът от десноцентристката партия "Републиканците" Дамиен Абад.

В анкета на института Ифоп от миналата седмица рейтингът на Макрон се е покачил с 4 пункта до 27 процента. Проучванията на избирателните нагласи показват, че и партията му отново е на първо място пред крайната десница за изборите за Европейски парламент през май.

Няма обаче гаранция, че тази тенденция ще се запази, а тътенът от протестите на "жълтите жилетки" продължава. Някои от тях искат да канализират енергията си в превръщането в политическа сила и възнамеряват да се явят на европейските избори през май, макар че това решение разкри дълбоки разногласия в аморфното им движение.

Съветниците на бившия инвестиционен банкер Макрон са му казали да избягва някои от резките забележки, които ядосаха избирателите и създадоха впечатление, че е арогантен, но той все още е склонен към грешни ходове.

Освен това предстоят още реформи. Плановете за по-строги правила за отпускането на помощи за безработица, съкращаването на публичния сектор и сливането на различни пенсионни планове в една-единствена система може да изкарат отново избирателите на улицата.

От анкетите излиза, че все по-твърдият отговор на Макрон на проявите на насилие при уличните протести е успокоил консервативните избиратели, които са разтревожени от измеренията на общественото недоволство.

"В моя избирателен район ми казват: "Не винаги подкрепяме политиките ви, но искаме цялата тази сага да приключи." Французите не обичат хаоса. Големият дебат е умен начин да се излезе от тази ситуация през предната врата", каза депутатът от Макроновата партия "Република, напред" Жан-Батист Джебари.

Анализатори обаче предупреждават, че има и риск националният дебат на Макрон да повиши очакванията.

"Да дадеш на хората възможността да се изкажат е сериозно решение и той ще трябва да покаже, че от него е имало смисъл", каза Фредерик Даби от института Ифоп. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види