Томас Пейдж Макби: транссексуалният боксьор

Той е роден в тяло на жена, но успява да стане това, което винаги е искал. След много битки - както физически, така и психически, Томас Пейдж Макби се превръща в транссексуален боксьор, който, освен че се бие на ринга, пише книги и споделя своя опит със света, защото: "Не е лесно някой да се роди в ​​грешното тяло".  

Томас инвестира хиляди долари, претърпява повече от три операции и цял живот трябва да си инжектира тестостерон. И всичко това, за да може да застане пред огледалото и да се почувства доволен от това, което вижда. Неговият преход приключва 31 години след раждането му.                             

Боксът му показва какво означава "мъжката" идентичност.

Томас започва да тренира бокс, за да разбере какво определя мъжа от гледна точка на насилието, да проумее защо мъжете реагират агресивно, а жените емоционално, да възприеме това поведение и да се приспособи към онова, което обществото възприема като мъжка идентичност.

"Когато промених пола си, трябваше да се науча да бъда мъж, и макар че вече бях в хармония с тялото си, не можех да приема, че мъжкото начало се възприема само по определен начин."

Томас обяснява, че обществото е свикнало с мъжкия стереопит, излъчващ сила, агресия, който не трябва да покачва чувства, и в това отношениe намира, че налаганата мъжественост се е превърнала в своеобразно наказание за силния пол.

В книгата си "Man alive" той разглежда поведението на мъжете, на които постоянно се втълпява, дори забранява да показват чувства.

"Проблемът е не в мъжествеността сама по себе си, а в начина, по който учат тя да се проявява. Смятам, че трябва да създадем повече модели на мъжко поведение, повече възможности да бъдеш мъж".

Процесът на трансформация е труден и продължителен. Томас трябва да преживее малтретирането на втория си баща, загубата на майка си, която години се бори с алкохолизма, отхвърлянето от обществото, самотата, собствената си депресия.

Мъжете са по-малко общителни от жените, затова трудно признават, че са самотни. След трансформацията усетих, че и аз съм станал по-резервиран, но въз основа на натрупания опит мога да кажа, че мъжете преживяват по-тежко самотата, отколкото жените".

За да преодолее всичко, което животът му сервира, Томас намира спасение в литературата и бокса.

"Литературата е велик дар, тя позволява да влезеш в ума на други човешки същества, да разсъждаваш от тяхно име, да преживяваш емоциите им. Литературата ме кара да се чувствам част от едно цяло и в същото време да усещам своята уникалност", обяснява той.

А "благодарение на бокса разбрах силните и слабите си страни. Тялото ми не е съвършено, но го чувствам свое. В този спорт проявата на насилие е по взаимно съгласие, биеш се с онзи, който доброволно се е качил на ринга. Това е общо решение", каза Томас.

Освен боксьор и писател-аматьор, Томас работи като журналист в медии като The New York Times, Playboy и др. Освен това обикаля Щатите, за да разказва за изминалия път и натрупания опит в своята трансформация с ЛГБТИ общността.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види