Ралф Файнс в "The Grand Budapest Hotel" (2014)

Познайте актьора

Повечето популярни актьори играят еднакви или подобни персонажи в повечето си филми. Това им се отдава, публиката ги харесва в тези роли, а за продуцентите това означава добри приходи. Рано или късно обаче мнозина актьори опитват роли, които са извън шаблона, който сами са създали. Някои от тези превъплъщения всъщност са сред най-добрите в кариерите им. При други просто това е необходимото освежаване на филмографията.

Вижте кои са те:

Даниел Радклиф, Kill Your Darlings

Британският актьор стартира кариерата си повече от успешно с поредицата за Хари Потър, но отказа да остане в тази роля и по-добре.

След приключването на кино сериите за малкия магьосник, Радклиф не се впусна в други кино ангажименти. Той игра на Бродуей и изчака своя шанс да се завърне подобаващо на голям екран. И в друга роля, колкото по-различна, толкова по-добре.

В биографичната драма от 2013 г. "Kill Your Darlings" Радклиф не само трябва да влезе в кожата на неочакван персонаж, ами този персонаж е реално съществувал човек. Радклиф играе поета Алън Гинзбърг по време на студентските му години в Колумбийския университет в Ню Йорк.

Това е ерата на би бопа, зараждането на битническата култура, на поезията и лудостта, но историята преминава в криминална драма и Радклиф е достатъчно убедителен като поета-декадент в беда.

Камерън Диаз, Being John Malkovich

Филмът от 1999 г. още от началото има потенциал да стане култов. Режисьорът Спайк Джонз и сценаристът Чарли Кауфман дебютират в пълнометражното кино, а главните роли са поверени на изпитани актьори като Джон Малкович и Джон Кюсак. В по-малките роли се изявяват Чарли Шийн като себе си и Камерън Диаз, като обесебена от животните съпруга със странна прическа.

Това само по себе си е странно, защото през 90-те актрисата играе основно роли на сладураната в поредната комедия, от "The Mask" до "There's Something About Mary".

В края на миналия век Камерън Диаз очевидно има нужда от промяна, защото през 1999 г. излизат два филма с нейно участие, в които тя играе различен тип героиня. Единият е "Being John Malkovich".

Другият е "Any Given Sunday", в който актрисата играе безскрупулен шеф на отбор по американски футбол, чийто треньор е Ал Пачино.

Ралф Файнс, The Grand Budapest Hotel

Ралф Файнс е актьор, който  е доказал, че може да се превъплъти във всякакви персонажи. Въпреки това, най-известните му изпълнения са в двата края на моралния спектър. Файнс прави име като положителния персонаж в драми като "The English Patient" или като положителния персонаж в трилъри като "The Constant Gardener". В другия случай той е най-злият от всички с роли във филми като "Schindler’s List".

Именно заради това, никой не очаква именно този актьор да играе главната роля в една толкова шантава комедия като "The Grand Budapest Hotel".

Но Файнс отново се справя отлично и незаслужено се размина с Оскар за тази си роля.

Хенри Фонда, Once Upon A Time In The West

Прочутият американски актьор прави някои от най-добрите си роли, когато играе много човечни персонажи. Такъв е неговия образ от "12 Angry Men", такъв е и в "The Grapes of Wrath".

Заради това едва ли някой е очаквал именно американската кино легенда да вземе роля на брутален убиец. Но в класиката "Once Upon A Time In The West" на Серджо Леоне от 1968 г. Фонда играе антигерой със сърце от камък.

Образът на злодея очевидно му отива, дори повече от очакваното.

Том Круз, Tropic Thunder

В тази американска екшън комедия от 2008 г. Бен Стилър се изявява като актьор, съсценарист и режисьор. "Tropic Thunder" е пародия на филмите за Виетнамската война и е пълен с шегички тип "Бен Стилър" и "Джак Блек", а изненадата е участието на Робърт Дауни-Джуниър.

Не, всъщност изненадата е участието на Том Круз. От 80-те години насам актьорът гради репутация на безупречния суперготин тип. От началото на новия век Круз се снима само във високобюджетни филми, в които той е главното действащо лице, а прическата му изглежда непокътната на екрана след престрелки, катерене, секс и гонка с коли.

В "Tropic Thunder" Том Круз определено се надсмива на този си имидж, защото образът му е пълна противоположност. Вижте го сами във видеото:

Интересен факт е, че Круз дори получава номинация за Златен глобус за тази си роля. Робърт Дауни Джуниър също получава такава номинация.

Лесли Нилсен, Airplane!

Лесли Нилсен създаде собствен връх в комедийните пародии, а за поколенията остави поредицата "Naked Gun". От днешна гледна точка не е страно да виждаме Лесли Нилсен в роли, които са близо до пълния дебилизъм, но в началото на 80-те години това не е точно така.

Когато канадецът е нает да играе в "Airplane!", той получава ролята, защото не е комедиен актьор. Нилсен дебютира в телевизията през 1950 г. и до 70-те години има само поддържащи роли в уестърни, романтични филми и драми. Лесли Нилсен опитва късмета си и в пълнометражното кино, но участието във филми като "Forbidden Planet" и "The Poseidon Adventure" не му помага особено. Трудно е да се каже дали самият Лесли Нилсен си помага сам с играта си в тези роли.

Истината е, че "Airplane!" задава тон за определен тип комедия през 80-те, а Лесли Нилсен е най-яркият й представител и всичко започва с този филм.

Матю Макконъхи

Матю Макконъхи почти погуби кариерата си с безлични филми, което е жалко, защото той е актьор с талант и присъствие на екрана. За съжаление, той също изгради няколко екранни образа, които представя във филмите си твърде често – коравият тип с ниския глас, който често има пищов, затъкнат в колана, или красавецът от романтичната комедия. Добрата новина за него е, че последните години бяха благодатни откъм силни роли, но пък познатият персонаж е труден за захвърляне.

Все пак Макконъхи на няколко пъти разчупи шаблона си. Една от най-запомнящите се подобни роли на актьора е тази в "Dazed and Confused" от 1993 г. Филмът на Ричард Линклейтър събира на едно място някои от най-талантливите млади актьори от началото на 90-те като Джейсън Ландън, Бен Афлек и Мила Йовович. Персонажът на Макконъхи в този филм е вечният сваляч с мустак, който вече е завършил гимназията, но увлечението му към ученичките никога не намалява.

В тази роля Макконъхи е небрежен и чаровен по свой начин и е винаги готов да изръси някой бисер пред-по-малките.

Последният случай, когато Макконъхи излезе от обичайния си персонаж, е ролята му в "Gold" от 2016 г. Филмът на режисьора Стивън Каган не блести с нищо особено, но превъплъщението на Макконъхи като обсебен, дебел, плешив златотърсач прави разликата.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види