Зигмунд Фройд и Марта Бернайс

Бил ли е Фройд ревнив любовник?

Кореспонденцията между Фройд и неговата любима Марта разкрива бащата на психоанализата в неподозирана светлина. Между прояви на силна ревност и обяснения в любов, 900-те писма показват един безкрайно влюбен и несигурен в себе си ухажор. Какво пише на любимата? Как се срещат? Каква е Марта? Ревнив ли е Фройд? Следват отговорите.

Един студент с малко приятели се влюбва от пръв поглед

Роден в бедно семейство, от ранна възраст Фройд усилено заляга на ученето, за да си осигури по-добър материален статус. Този негов стремеж към науката го изолира напълно от околния свят: живее заключен в стаята си, учи усилено, работи над собствените си теории.

Семейството е многолюдно, има седем деца. Един ден на вечеря идва приятелка на една от сестрите му. Както обикновено Зигмунд възнамерява да се усамоти, докато тя не влиза в стаята. Тогава всичко около него "застива".

Това момиче, седнало на дългата маса, говореше с изненадващо очарование, докато белеше ябълки с малките си пръсти. От този ден вярвам в чудеса.

Тези думи Фройд написва години след срещата с Марта.

Марта Бернайс е красива млада жена. Специалните й интереси към света на изкуството я правят мистериозна и неустоима. Привличането е взаимно, но връзката ще се окаже сложна. Зигмунд е беден, едва успява да се издържа като студент. От своя страна Марта е свикнала с определен начин на живот. Макар че трудностите се появяват от самото начало, двамата решават да имат връзка. "Скъпа Марта, колко сме бедни. Когато някой ни попита с какви средства разполагаме, за да живеем заедно, единственото нещо, което можем да кажем, е: нищо друго освен тази прекомерна взаимна любов", пише Фройд напълно съзнаващ, че няма какво да й предложи.

Епистоларна любов

Те си пишат всеки ден. Зигмунд е току-що дипломиран лекар, но не практикува, желае да продължи обучението си. Но любовта му към Марта го кара да започне работа, за да има какво да й предложи като съпруг. Страстта между тях нараства бързо. Това не е връзка между млади, които се опознават, а между зрели хора, които си обещават любов до края на дните си.

Фройд започва да пътува, иска да придобие опит и да се запознае с други клонове на медицината. За него е важно да поддържа връзка с Марта, за да не я загуби. Любовта им е толкова силна, че успяват да се справят с разстоянието. Те са любовници и доверители. Бернайс е емоционалната стабилност, от която Фройд има нужда. Въпреки че е блестящ студент, любим син в семейството и обещаващ млад специалист, Зигмунд изпитва неувереност в способността си да се социализира. Съзнава, че първото впечатление, което прави, е на "сухар" заради интровертността си. Единственият човек, с когото  се чувства удобно, е Марта и за него е важно да я задържи в живота си на всяка цена.

Ревнив и контролиращ любовник: "Не бъди приятелка с художници"

Освен че има проблеми със социалните контакти, Фройд разбира, че областта, в която работи, не е магнит за жените. Музикантите и художниците са тези, които се радват на  женското възхищение. Несигурността му го кара болезнено да ревнува Марта, която е любителка на театъра, музиката, изобразителното изкуство. В едно от неговите писма той й забранява да общува с музиканти, защото имат силата да "отключат женското сърце само с една песен". Марта обаче има благ, спокоен характер и не се впечатлява от проявите му на ревност. Макар че не могат да се виждат, Зигмунд си поставя за цел постоянно да напомня за себе си и, ако Марта се забави да отговори на някое писмо, реагира веднага:

Разбираш ли, че два дни нямам вест от теб и започвам да се притеснявам? Болна ли си или ми се сърдиш? Готов съм да ти пиша още по-често, нещо повече: готов съм само това да правя по цял ден. Но знам, че трябва да работя, за да мога, колкото се може по-скоро, да те държа в обятията си.

Марта е единственият човек в света, с когото може да бъде себе си. Тя знае всичките му тайни, слабости и добродетели. Връзката между двамата е толкова силна, че въпреки трудностите, с които трябва да се сблъскват, любовта им остава непоклатима. Семейство Бернайс не е доволно от развиващите се отношения между двамата и многократно се опитва да разколебае Марта. Фройд не е богат и не изглежда добра партия, но за да потвърди, че ще се бори за нея докрай, той пише: "Никаква пречка или лош късмет няма да попречат на моя краен успех, сигурен съм, че той ще дойде".

Истинска любов за цял живот

Фройд е наясно, че не може да се ожени за Марта, докато не й осигури подобаващ начин на живот. Макар и професионално успешен, емоционалната му стабилност зависи единствено и изключително от неговата "красива принцеса".

Ти си радостта в моя живот и не желая да живея без теб. Бих искал да завладея част от света, за да й се наслаждаваме заедно.

Чакането се отплаща, сключват брак през 1886 г., когато Фройд открива собствен кабинет за консултации. Бракът им продължава 53 години, през които напълно опровергават предубежденията на семейство Бернайс. Благодарение на нарастващата слава на Фройд, Марта става част от "висшето общество". Имат три момчета и три момичета.

Марта е неотлъчно до Фройд от запознанството им до края на дните му.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види